ČANAK: Dačić je još na slobodi zbog nedostatka dokaza!

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražio je smenu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i nazvao ga “modernim kvislingom” čije su izjave ratnohuškačke koje nas svađaju sa susedima
 

– Ivici Dačiću ratno huškanje i izazivanje sukoba, koje posle prati sa bezbedne udaljenosti, ne bi bilo prvi put. U vreme sukoba 90-ih, bio je portparol režima koji je ratove poveo i finansirao. Ne samo da se od politike zločina nije ograđivao, Ivica Dačić je na najbrutalniji način tu politiku zastupao, branio i pomovisao. Nije preterano reći da je u to vreme Ivica Dačić bio portparol zločinaca i zločina – izjavio je Čanak, uz napomenu da je Dačić nakon 2000. i okretanja leđa, do tada neprikosnovenom šefu, Miloševiću,  postao “šampion” tranzicije.

Lider LSV je dodao da danas Ivica Dačić, osim što provodi vreme na slobodi zbog nedostatka dokaza ili političke volje za procesuiranjem, predstavlja i zaštitnika interesa jedne strane države.

– I, verovatno, u njeno ime, jer to nije interes Srbije, ponovo našu zemlju zavađa sa gotovo svim susedima. Ne krijući previše da su mu bliži interesi režima u Kremlju, nego javni interes građana Srbije, Ivica Dačić je primer modernog kvislinga koji bez stida promoviše tuđe interese i još ih predstavlja kao patriotizam. Da je u Srbiji bila sprovedena lustracija, za koju se LSV najdoslednije zalagala, danas ne bismo došli u situaciju da nas Miloševićevi portparoli zločina ponovo svađaju sa susedima i huškaju na nove sukobe – kazao je Čanak.

On je dodao da zbog svega toga, LSV očekuje što skoriju smenu Ivice Dačića koji je “izgubio i poslednje ostatke kredibiliteta da u bilo čije ime razgovara sa našim i evropskim okruženjem”.

– Niko pristojan u svetu sa njim više ne želi da razgovara, pa ne vidimo kako bi on dalje mogao da vrši svoju dužnost minista spoljnih poslova. Takođe, pozivamo još jednom na usvajanje Zakona o lustraciji, a ako ne po tom, očekujemo da Ivica Dačić odgovara po Krivičnom zakoniku Srbije, zbog svega što je u prošlosti radio, i pre i posle 2000. Uvereni smo da dokaza još uvek ima dovoljno – zaključio je Nenad Čanak.

 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI