Britanci danas odlucuju: Da li su Evropskoj uniji ODBROJANI DANI?! svi danasnji dogadjaji

Britanci danas odlučuju: Da li su Evropskoj uniji ODBROJANI DANI?!
U Velikoj Britaniji se danas održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji ili izlasku iz nje koji bi mogao u značjanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.

16.32
Kapiten fudbalske reprezentacije Engleske Vejn Runi odbio je da se izjasni o referendumu o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU), ne želeći čak da kaže ni da li će izaći na glasanje.- Igrači imaju mogućnost da glasaju. Ne znam ko je šta uradio – rekao je Runi na konferenciji za novinare, izrazivši želju da je to pitanje za njega ostane “poverljivo”.Fudbalski savez Engleske omogućio je igračima, koji se nalaze u Francuskoj na Evropskom prvenstvu, da glasaju ukoliko to žele.

Izvršni direktor engleske fudbalske Premijer lige Ričard Skadamor podržao je pre tri dana kampanju protiv izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

15.40

Nevreme ometa Britance u glasanju

Na dan kada Britanci glasaju na referendumu za ostanak ili izlazak njihove zemlje iz EU, jugoistok Engleske pogodile su obilne padavine, koje su izazvale poplave na ulicama, poremećaj u saobraćaju i zatvaranje dva biračka mesta u Londonu.

AP Photo

Na jugozapadu Londona, dva birališta u naselju Kingston apon Temz premeštena su na druge lokacije zbog poplava u tom području, prenosi Rojters. Jaka kiša izazvala je i poremećaj u radu metroa u Londonu i železničkih mreža u okolnim predgrađima. Britanska meteorološka služba saopštila je da se dodatne padavine praćene grmljavinom očekuju danas popodne i uveče u Londonu i na jugoistoku zemlje.

Agencija za životnu sredinu izdala je upozorenje od poplava dok je Londonska vatrogasna služba objavila da je primila više od 550 hitnih poziva zbog loših vremenskih prilika.

15.16

Najveća britanska internet kladionica “Betfer” saopštila je da rastu šanse da na današnjem referendumu o ostanku Britanije u Evropskoj uniji građani izglasaju ostanak u Uniji.

Verovatnoća da će Britanija ostati u 28-članom bloku sada iznosi 86 odsto, a šanse za Bregzit samo 14 odsto, naveo je “Betfer”, a prenela agencija AP.

Ta internet kladionica navodi da je do sada na klađenje oko ishoda referenduma uplaćeno oko 55 miliona funti, što je novi rekord, pošto je premašen iznos od 40 miliona funti koji su kladioničari uplatili na klađenje u ishod predsedničkih izbora u SAD 2012. godine.

Indeks londonske berze FTSE100 je danas ojačao 1,5 odsto, zahvaljuući tome što jenjava neizvesnost uzrokovana mogućim Bregzitom.
14.33

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da će Britanci glasati za ostanak u Evropskoj uniji, na referendumu koji nervozno prate ekonomisti i političari širom sveta.

AP photo

Merkelova je rekla da bi volela da, nakon Bregzita, svi porazgovaraju o budućnosti bloka – ne samo šest država osnivača ili samo članovi evrozone, prenosi Rojters.

Merkelova je dodala da već sledećeg utorka, na samitu lidera EU, može da se održi “miran sastanak”.

11.02

Bivši gradonačelnik Londona i jedan od lidera kampanje za izlazak Britanije iz EU, Boris Džonson, izjavio je da je za njega današnji referendum o ostanku ili izlasku zemlje iz Unije važniji od njegove budućnosti u politici.

printscreen

– Iskreno, ako je ovo kraj moje političke karijere…Bio sam osam godina gradonačelnik Londona, uživao sam mnogo u tome, bila je to velika privilegija. Odlično, što se mene tiče – rekao je Džonson za Telegraf.

Džonson je naveo da je kampanja za izlazak bila o optimizmu i samopouzdanju.

– Ovo je apsolutno prekretnica priče o našoj zemlji jer mislim da, ako i dalje budemo u EU, to će nagrizati našu demokratiju. To me zabrinjava – kazao je Džonson.

10.05

Kameron glasao sa suprugom Samantom

Britanski premijer Dejvid Kameron glasao je danas u Londonu sa suprugom Samantom na referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz Evropske unije. Kameron je predvodio kampanju za ostanak Britanije u Uniji, podsetile su agencije. Glasao je i lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin, naveo je AP.

AP Photo

Kameron je sinoć uputio poslednji poziv glasačima uoči referenduma. Uz podršku bivšeg premijera Gordona Brauna, i Džona Mejdžora, lidera liberalnih demokrata, Kameron je pozvao birače da “odbace neistine” onih koji podržavaju izlazak iz EU i da na prvom mestu misle na ekonomiju i radna mesta, preneo je Gardijan.

Birališta su otvorena u osam sati po srednjeevropskom vremenu, a bicće zatvorena u 23 sata.

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, zasad je potpuno neizvestan, a referendumsko pitanje glasi “Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?”.

PRATITE BREXIT UŽIVO:

Pobornici obe opcije ušli su u završnicu kampanje i danas će u poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene glasače.

Najnovija anketa: Za ostanak 51, za odlazak 49 odsto!

Najnovije istraživanje britanskog javnog mnjenja pred referendum o izlasku ili ostanku u EU, koje je sprovedeno za dnevni list “Tajms”, pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji opet u vođstvu.
U toj anketi, rađenoj juče, 51 odsto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 odsto za izlazak iz evropskog bloka.
Prema poslednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnjenja na sajtu “Šta Ujedinjeno kraljevstvo misli”, kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz EU. 

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.

Premijer Dejvid Kameron, koji se zalaže za ostanak u EU, dao je seriju intervjua kako bi još jednom poslao poruku pre otvaranja glasačkih mesta.

– Niko ne zna šta će se dogoditi – rekao je Kameron Fajnenšel tajmsu. – Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće hteti da još jednom prolazi kroz ovo – dodao je premijer.

Šef Forin ofisa Filip Hamond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

Pobornik ostanka u EU aktuelni gradonačelnik Londona Sadik Kan suočio je stavove sa svojim prethodnikom Borisom Džonsonom, jednim od lidera kampanje za izlazak iz Unije.

AP Photo

– Vi govorite laži i plašite ljude – rekao je Kan mašući letkom kampanje za izlazak koji upozorava da bi muslimanska Turska mogla ući u EU.

– To je zastrašivanje Borise, treba da vas je sramota… koristite prevaru sa Turskom da uplašite ljude i navedete ih da glasaju za izlazak – rekao je Kan.

Na klađenje za i protiv Bregzita uplaćeno 86 miliona evra

Pred referendum na kojem Velika Britanija odlučuje da li će ostati u EU ili će je napustiti, dve kladiniočarske firme primile su uplate ukupno vredne 86 miliona evra.
AFP prenosi tvrdnje organizatora klađenja da je referendum o EU najveći politički događaj u britanskoj istoriji, a po njihovom mišljenju, odluka glasača biće da država ostane u Uniji.
– Bio bih potpuno zapanjen ukoliko bi se britansko glasačko telo odlučilo za napuštanje EU – kazao je za AFP portparol onlajn kladionice “Betfer” Beri Or.
“Betfer” je primio uplate u vrednosti od gotovo 60 miliona evra, što je značajno više od 40 miliona evra koliko je uplaćeno uoči američkih predsedničkih izbora 2012. na kojima je pobedio Barak Obama.
Prema “Betferu”, šansa za ostanak Britanije u EU iznosi 74 odsto, za dva odsto manje nego kod “Vilijam Hila”, koji je primio uplate vredne 26 miliona evra.

Džonson je uzvratio kritiku, rekavši da su upravo oni koji su za EU imali “projekat strah”, upozoravajući da bi napuštanje Unije nanelo štetu britanskoj ekonomiji.

– Oni kažu da nemamo izbora nego da se klanjamo pred Briselom. Mi kažemo da oni žalosno potcenjuju našu zemlju i to šta ona može – rekao je Džonson, koji je poslanik konzervativne stranke u parlamentu.

On je Britancima za danas obećao “Dan nezavisnosti” ako budu glasali za izlazak, na šta su delovi publike ustali i burno pljeskali.

Jedan od najvećih zagovornika izlaska iz EU Najdžel Faraž očekuje da će par meseci posle Bregzita i Austrija istupiti iz EU.

– Dani EU su odbrojani – podvukao je šef UKIP-a (Stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva).

Faraž očekuje da će to biti jedna “vrsta konjske trke”, odnosno da li će prvi istupiti Austrijanci ili Danci.

Iz Brisela su u prethodnom peridu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit “mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije”.

Sličnog mišljenja je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker koji je rekao da bi za Britaniju glasanje za izlazak iz EU značilo nanošenje štete sebi, ali bi ugrozilo i sve što su Evropljani zajedno postigli.

Reuters

Otvorena birališta

U Velikoj Britaniji je jutros počelo glasanje o ostanku te zemlje u EU ili izlasku, koje bi moglo u značajanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope. Birališta su otvorena u osam sati po srednjeevropskom vremenu, a bicće zatvorena u 23 sata.
Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača,potpuno je neizvestan, a referendumsko pitanje glasi “Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?”.

Ukoliko Britanija bude glasala za izlazak iz EU, to će najverovatnije pokrenuti proces osipanja političkih i bezbednosnih struktura na kojima je izgrađen evropski poredak posle Drugog svetskog i Hladnog rata, navodi Rojters u analizi posvećenoj predstojećem referendumu. Britanska agencija stoga konstatuje da bi istorija Evrope mogla da krene unazad.

Čak i ako Britanci budu glasali za ostanak u EU, nasleđe bolne debate, rastući trend nacionalnih referenduma o pitanjima Unije i raspoloženje protiv globalizacije i internacionalnizovanih elita s obe strane Atalantika neće u skorije vreme izblediti, navodi se u Rojtersovoj analizi.

O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi “Bregzit” vodio na “potpuno neistražen teren”. 

Reuters

Dodao je da se u slučaju britanskog glasa za ostanak u Uniji kratkoročno ne bi mnogo toga promenilo, ali da je moguće da bi London imao manje entuzijazma za prijem novih članica.

Ker-Lindzi kaže da je teško reći kako bi se Bregzit odrazio na Balkan ali veruje da bi mnogo zavisilo od reakcije EU.

On takođe smatra da bi EU eventualnu odluku Briranije da ode trebalo da iskoristi kao priliku da suštinski preispita svoju strategiju i ciljeve, smatra Ker-Lindzi.

Na birališta izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI