BREGZIT REFERENDUM: Velika Britanija ostaje u Evropskoj uniji! 54 prema 46 za ostanak

LONDON – Prve procene po završetku glasanja na referendumu u Velikoj Britaniji pokazuju da je 54 odsto glasalo za ostanak u EU, dok je 46 procenata protiv.To pokazuje anketa firme “Yougov” koju je preneo Rojters.
Birališta širom Britanije zatvorena su u 22 sata po lokalnom vremenu. Najdžel Faraž koji je predvodio najtvrđu opciju za izlazak iz EU izjavio je da se stiče utisak da će Britanija ostati u Uniji, prenosi Skaj njuz.Pomenute rezultate treba uzeti s velikom rezervom. Naime, posle referenduma za otcepljenje Škotske prve ankete su ukazivale na prednost u korist nezavisnisti, međutim kasnije se to ispostavilo kao netačno.Glasačka mesta za referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije zatvorena su večeras u 22 časa po lokalnom vremenu (23 po srednjoevropskom vremenu).

Prvi rezultati se očekuju tek kasno u noć, a zvanični rezultati ujutro oko sedam časova.

Za referendum o izlasku Velike Britanije iz EU nisu rađene ankete na biralištima, pa neće biti ni nezvaničnih rezultata.

Prvi pokazatelji istorijskog glasanja ipak bi mogli da se pronadju na finansijskim tržištima, pošto su pojedine banke i hedž fondovi radili svoje ankete koje ne bi trebalo da se zvanično objavljuju.

U slučaju glasanja za ostanak u EU, može se očekivati nastavak rasta funte i akcija na berzama, dok bi glasanje za Bregzit mogao doneti strmoglav pad funte i haos na berzama.

Uoči glasanja ankete su pokazivale blagu prednost tabora za ostanak Velike Britanije u EU, što je pozitivno dočekano na tržištima.

Lider evroskeptične stranke Najdžej Faraž odbio je da prizna poraz kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Faraž, koji je odmah po zatvaranju glasačkih mesta rekao da izgleda da su prednosti pristalice ostanka u EU, zahvalio je svakom ko je imao “hrabrosti da prkosi establišmentu, eliti i velikim momcima”.

“Ovo je bila duga kampanja. U mom slučaju 25 godina. I štagod da se dogodi noćas, ko god pobedi u ovoj bici, potpuno sam uveren da dobijamo ovaj rat”, rekao je Faraž u obraćanju svojim pristalicama.

On je rekao da je vlada produženjem rok za registraciju birača možda “pomerila ravnotežu”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI