BRAMERC: Hrvatska to negira, ali ZLOČINI NAD SRBIMA U “OLUJI” SU ČINJENICA!

Istorijska je činjenica da su nad pripadnicima srpskog naroda u Oluji počinjeni zločini, izjavio je glavni haški tužilac Serž Bramerc i dodao da tu istorijsku činjenicu “hrvatska strana rado negira”

 

Bramerc je u intervjuu za slovenačko Delo istakao da je potrebno da se političari ograde od počinitelja zločina i da ne koriste nacionalističku retoriku, čime “oživljavaju tamne duhove iz 90-ih godina”.

U tome je, kaže, važno i delovanje nevladinih organizacija.

Bramerc ponavlja da Haški tribunal nije politička ustanova i da se na njemu nije sudilo narodima, nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije.

– Osuđeni počinitelji nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice, nego zapovednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom – rekao je Bramerc i dodao da “nema ništa herojskog u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili podsticanju vojnika na masovno seksualno nasilje.

U razgovoru vođenom prilikom njegovog boravka u Sloveniji, na nedavno održanom seminaru za mlade pravnike, neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću, on je rekao da je osuda Ratka Mladića, osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda.

– Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinilac razume da mi to znamo razlikovati – rekao je Bramerc, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji, nego oni koji se lažno prikazuju braniocima svog naroda, a zapravo su iskoristili i izdali njegovo poverenje za svoje vlastite lične i političke interese.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI