BORIS TADIC : VLADA SAMO SIMULIRA POLITIKU POMIRENJA

БИВШИ председник Србије и председник Социјалдемократске партије (СДС) Борис Тадић оценио је актуелну ситуацију у региону гором него 90-тих година прошлог века, указујући да су последице запаљиве реторике другачије само зато јер су се промениле и међународне околности.
“У другим околностима оваква реторика би већ довела до звецкања оружјем”, изјавио је Тадић у интервјуу за београдски лист Данас, коментаришући тензије у региону.

“Нажалост, на читавом простору Балкана превладава став да се у изборној кампањи може све рећи и то је основна разлика у односу на моју политику. У време мог мандата нисмо имали проблема са Хрватском јер смо ми иницирали и генерисали пријатељске регионалне односе и доприносили политици помирења “, рекао је Тадић.

Бивши српски председник оценио је да актуелна српска влада “само симулира политику помирења”.

“Недељу дана размењују увреде, организују се телевизијске емисије говора мржње и хушкања, а онда недељу дана упућују миротворне поруке. Ту нема никакве искрености”, рекао је Тадић у интервјуу.

По Тадићевој оцени, од тога је још опасније што Томислав Николић, као председник Србије, упоређује бившег хрватског премијера с Антом Павелићем и усташама јер Зоран Милановић не обнаша државну дужност, а познато је, каже Тадић, да се увек “отворено супротстављао усташлуком у хрватској држави “.

Тадићева је оцена и да су односи у региону сада такви да једна тешка реч може срушити све што је учињено на изградњи регионалних односа до 2012.

“Пуштен је гас из боце у читаву регију и једна искра може све запалити”, тврди Тадић и сугерише да би ЕУ требало да реагује не само на оно што долази из Хрватске већ и Србије.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI