BORIS DEZULOVIC KOLUMNA : Slobodna Dalmacija – seosko glasilo fasista

U takvoj državi, jebiga, ‘smrt fašizmu’ nije prijetnja, već klasična nužna samoodbrana, iz članka 21. Kaznenog zakona Republike Hrvatske a ‘Sloboda narodu’ – e, to je već ozbiljna, izravna prijetnja.

Sve otada Tuđmanova projekcija – retorička figura kojom subjekt puca u sebe s leđa – obavezno je retoričko pomagalo hrvatskih političara, iz nekog razloga posebno omiljeno među pravašima. ‘Pucanj u mene je pucanj u prazno’, nezaboravna je, recimo, izjava predsjednika Hrvatske stranke prava Ante Đapića s jedne konferencije za štampu 1998. godine, nakon čega se sve kasnije frakcije i derivacije HSP-a kolokvijalno nazivaju ‘prazni skupovi’.

Da umiju pak s leđa upucati i suborce, a ne samo sebe, pokazali su i štrumpfovi iz jedne od takvih radioaktivnih pravaških mutacija, Ivan Tepeš i Pero Ćorić iz HSP-a Ante Starčevića, otposlavši s nedavnog stranačkog praznog skupa gnjevno priopćenje povodom antifašističkih grafita što su osvanuli na Župnom uredu u Sisku.

Sisački biskup monsignor Vlado Košić u propovijedi povodom blagdana Velike Gospe neustrašivo se, naime – točno, evo, na dvadeset petu godišnjicu raspada Jugoslavije – obrušio na zločinački jugokomunistički režim, mladi gerilci iz sisačke Antifa sutradan su mu biskupske dvore išarali zvijezdama petokrakama i grafitima ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu!’, a pravaški genij u svom je priopćenju mrtav ozbiljan poručio kako je ‘grafit ‘smrt fašizmu’ izravna prijetnja biskupu Košiću’.

Hrvatski, hm, simpatizeri vrlo dobro, uostalom, znaju razliku između ‘izravne prijetnje’ i ‘prijetnje’ kao retoričke figure. Pokušajmo, recimo, zamisliti da su gerilci iz Antifa umjesto crvenog spreja uzeli telefon i nazvali, štajaznam, redakciju Slobodne Dalmacije, pa retoričku ‘smrt fašizmu’ umjesto anonimno na zid biskupskih dvora ispisali na stranicama splitskih novina, pod punim imenom i prezimenom.

Samo koji dan ranije, naime, Slobodna Dalmacija – seosko glasilo fašista i simpatizera – ustupila je svoje stranice Anti Barešiću, bratu hrvatskog terorista Mira Barešića, kojemu su rodbina i prijatelji u rodnoj Dragi podigli spomenik, a gerilci iz šibenske Antifa efektno mu crvenom bojom obojali ‘krvave ruke’. Vidno popizdjeli brat Ante iskoristio je onda splitske novine kao poštanski sandučić ili privatni Facebook-profil, pa ‘nepoznatim počiniteljima’ poslao vrlo nedvosmislene i izravne prijetnje smrću:

Točno šest otvorenih i izravnih prijetnji smrću na jedva pola stranice, pod imenom i prezimenom – školsko krivično djelo iz članka 139., stavak 2. i 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, kažnjivo do šest godina zatvora – pa ipak se do danas nitko nije javio da prijavi ni Barešića, ni novine koje objavljuju njegove prijetnje. Ni policija – koja uredno, kako čitamo, vrši izvide u slučaju šaranja Barešićeva spomenika – nije reagirala na otvorene prijetnje smrću, iako je po zakonu to obavezna po službenoj dužnosti

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI