BLOKADA BAZE INDZIRLIK: Erdogan oteo Obami nuklearke

BLOKADA BAZE INDŽIRLIK: Evo zašto je Erdogan Obami oteo nuklearne bombe!
Redžep Erdogan naredio vojsci da blokira vojnu bazu Indžirlik, u kojoj se nalaze bojeve glave SAD, iz straha da zaverenici u tom vojnom objektu planiraju novi udar protiv njega

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan hoće da otme nuklearne bombe od američkog lidera Baraka Obame. Erdogan je juče blokirao vazduhoplovnu bazu Indžirlik na jugu zemlje, u kojoj SAD drži bojeve glave, iz straha od novog državnog udara u režiji Amerike.

Turski lider pod stresom: Nemci ga opet ismejali

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pod velikim je stresom nakon što su ga nemački satiričari opet ismejali. Magazin “Titanik” iz Frankfurta objavio je na naslovnoj strani foto-montažu na kojoj se nalazi Erdogan, a umesto polnog organa montirana je obešena kobasica. U naslovu pored slike piše: “Erdogan pod stresom: Čak i njegov penis preživljava puč”.

Opsadno stanje

U zauzimanju vazduhoplovne baze koju koristi NATO učestvovalo je najmanje 7.000 naoružanih turskih vojnika i specijalaca. Oni su u nedelju tenkovima i vojnim kamionima opkolili ceo vojni objekat i zatvorili sve ulaze u bazu. Prema navodima bezbednosnog izvora upućenog u operaciju, vojska pretresa celo postrojenje i saslušava zaposlene, među kojima ima najviše vojnika iz SAD.

Velika vojna operacija odvija se u Indžirliku. Baza je potpuno blokirana i niko ne sme da joj priđe. Poseban je problem što se u njoj nalazi između 50 i 90 američkih nuklearnih bojevih glava. Mnogi sumnjaju da turski lider na ovaj način želi da se dokopa atomskog oružja SAD – naveo je taj izvor.

On dodaje da je Erdogan pokrenuo akciju nakon glasina da se upravo u Indžirliku sprema novi pokušaj državnog udara protiv njega.

Postoje sumnje da se saradnici turskog imama Fetulaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u Pensilvaniji, nalaze u Indžirliku, odakle kuju zaveru i novi puč. Nakon navoda da je Amerika stajala i iza prvog državnog udara, Erdogan je odlučio da preuzme stvar u svoje ruke – rekao je bezbednosni stručnjak.
S druge strane, turski ministar za evropske poslove Omer Celik naveo je da je operacija isključivo bezbednosna provera.

Vikali: “Smrt Americi”

Pre vojne operacije, hiljade Turaka protestovalo je ispred baze, tražeći od vlasti da proteraju Amerikance. Oni su vikali: “Smrt Americi” i zvali na hitno zatvaranje Inžirlika. Ovo nije prvi put da je pretresana baza Indžirlik.

Nakon propalog puča 15. jula, uhapšen je komandant te baze Bekir Ercan Van kao i još 10 vojnika i jedan policajac zbog umešanosti u državni udar.

Podsetimo, u neuspelom puču ubijeno je najmanje 290 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno. Nakon državnog udara, smenjeno je i uhapšeno čak 60.000 zvaničnika širom zemlje.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI