Beograd izneo dva nova uslova za POZIVNI BROJ, Priština odbila

Iako ova runda dijaloga nije donela konkretne pomake, u srpskom pregovaračkom timu su zaključili da je pozitivno što je i u ovim okolnostima dijalog nastavljen.

Prištinski list “Koha ditore” piše danas da je u pregovorima Beograda i Prištine o sporazumu o telekomunikacijama u Briselu “srpska strana predstavila dva uslova u zamenu za davanje zelenog svetla Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) koja treba da dodeli pozivni telefonski broj Kosovu“, koje je Priština navodno odbila.

– Kosovska strana je odbila oba zahteva – piše “Koha”.

List navodi i da je “kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri, nakon povratka iz Brisela, kazala da kod nje postoji nada da će Srbija odblokirati primenu sporazuma o telekomunikacijama čime bi Kosovo dobilo pozivni broj”.

Foto: Profimedia/AFP

Nakon poslednje runde tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, koja je u četvrtak završena u Briselu, u delegaciji Beograda su kazali da su tokom dva dana, pored najavljenih tema koje se odnose na primenu dogovora o registarskim tablicama za vozila i univerzitetskim diplomama, dotaknute i druge teme obuhvaćene dijalogom.

Navodi se da je srpska strana inicirala i insistirala na razgovoru o pitanjima imovine i formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO). U delegaciji Beograda ističu da je predstavnicima EU izneta sva argumentacija vezana za otimanje imovine, kao i činjenica da bez sprovođenja sporazuma koji su u interesu srpske zajednice, podrška nastavku dijaloga u srpskom narodu dramatično opada.

Iako ova runda dijaloga nije donela konkretne pomake, u srpskom pregovaračkom timu su zaključili da je pozitivno što je i u ovim okolnostima dijalog nastavljen.

Šefica delegacije Prištine Edita Tahiri u pisanom saopštenju na kraju drugog dana razgovora u Briselu zaključila da je celokupan proces dijaloga do sada doneo konkretne rezultate, ali da je došlo i do perioda tenzija zbog, kako Tahiri tvrdi, srpske blokade primene sporazuma o dodeljivanju međunarodnog pozivnog broja za Kosovo i zbog hapšenja direktora kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Nehata Tačija na teritoriji Srbije.

Ona je navela da je srpska strana predložila da se u okviru dijaloga razgovara o Trepči, što je, prema njenim rečima, delegacija Prištine kategorično odbila.

Tahiri je ponovila tvrdnje da je Trepča kosovska imovina i da kao isključivo unutrašnje kosovsko pitanje “nikada neće biti predmet razgovora sa bilo kojom drugom stranom”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI