BECKI “STANDARD” UPOZORAVA: SVE DOK MIRO KOVAC SEDI U VLADI SUKOBI IZMEDJU HRVATSKE I SRBIJE BICE SVE VECI

BECKI “STANDARD” UPOZORAVA: SVE DOK MIRO KOVAC  SEDI U VLADI SUKOBI IZMEDJU HRVATSKE I SRBIJE BICE SVE  VECI

 
Hrvatska vlada desno od centra nije preživela niti pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, ocenjuje danas bečki dnevnik “Standard” ukazujući da se Zagreb sa Srbijom svađa oko bliske i starije istorije, ali da ima problema i u odnosima sa Bosnom.
“Ako bi se politika vetoa nametnula onda u jugoistočnoj Evropi, gde treba savladati brojne terete prošlosti, zbog međusobnih blokada u budućnosti se ne bi mnogo napredovalo. Međutim sada je predizborna trka i na svakim izborima u Hrvatskoj odnos prema Srbiji igra važnu ulogu. Često se on zloupotrebljava, na primer, kada je nedavno Srbija, nakon višemesečnih odlaganja, ipak mogla da otvori poglavlje 23”, podvlači list.Posebno se odnos sa Srbijom ove godine u mnogome pogoršao, iako je već bio opterećen, dodaje list i podvlači da je glavni razlog tome je što je Hrvatska, kao članica EU, blokirala otvaranje novih poglavlja.

Hrvatska, dodaje list, insistira da se poglavlje 23 ne zatvori pre nego što taj zakon ne bude promenjen, čemu se protivi Beograd koji želi da hrvatskoj manjini u sopstvenoj državi obezbedi bolji položaj.”Konflikt će se nastaviti. Međutim mnogo bi se mogao poboljšati kada prođe predizborna kampanja i nova vlada dođe na vlast u Hrvatskoj, verovatno bez sadašnjeg šefa diplomatije Mire Kovača, koji važi za podstrekivača”, ocenjuje “Standard”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI