BDP KONSTANTNO RASTE: SLEDECE GODINE NAJBOLJI REZULTAT U EVROPI

Srbija će gotovo izvesno do kraja godine premašiti već korigovanu stopu privrednog rasta od 2 i po odsto.
Mandatar Aleksandar Vučić za sledeću godinu predviđa najbolji rezultat u Evropi.

Pored povoljnih međunarodnih faktora, takvom privrednom rastu Srbije najviše doprinose strane investicije i bolja naplata poreza, objašnjavaju ekonomisti.

Ispostavilo se da konzervativna delegacija iz Vaštingtona može da pogreši, više puta. Na ovakav rast BDP-a čekali smo od Drugog svetskog rata i danas konkurenciju ne tražimo u najbližem okruženju.

– Rekao sam u četiri, a pošto sam danas gledao podatke pokušaćemo u prve tri u ovoj godini, a učinićemo sve da u sledećoj godini budemo zemlja sa najsnažnijim rastom u Evropi – rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Aleksandar Vučić

Stručnjaci ovaj prodor objašnjavaju kombinacijom povoljnih međunarodnih faktora i dobrih ekonomskih poteza na domaćem terenu.

– To je iznenađenje jer niko nije mogao da predvidi kako će se kretati cene energenata, kamatne stope, privreda u Evropi generalno, kakvo ce biti poverenje investitora u odnosu na mere fiskalne konsolidacije i reforme , a to poverenje je bilo dobro mi smo retka zemlja uspela da ostvari solidan rast u takvim uslovima –  kaže Milojko Arsić profesor Ekonomskog fakulteta.

Država je postala odgovornija i po pitanju traženja onog što joj pripada. Grafikon naplate poreza koji je između 2012. i 2014. imao crvenu liniju koja ide na dole, sada obeležava potpuno suprotna putanja. Uzrok reforma poreske uprave i kadrovska rešenja.

– Ako pogledamo prethodnih 6 meseci kada je u pitanju porez videćemo da je on svakog meseca viši od planiranog. U prvoj polovini godine imamo 61 milijardu dinara veći porez nego što je planirano i to ukazuje na veću aktivnost onih koji su na tržištu kao i na dolazak nekih novih – kaže ekonomista Vladimir Krulj.

Porez

– Zaista imamo u ovoj godini solidnu naplatu poreza. Poreski prihodi su veći za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Jednim delom je za to zaslužan rast privrede, drugim delom efikasnija naplata – kaže Arsić.

Ekonomisti upozoravaju da nije vreme za slavlje, već za nastavak takmičenja u kome Vlada treba da istraje. Javni dug još uvek ne beleži željeni drastičniji pad.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI