BARAK OBAMA I SI DJIPING RATIFIKOVALI PARISKI SPORAZUM O KLIMI

Председници САД и Кине, Барак Обама и СИ Ђинпинг, уручили су на генералном секретару Уједињених нација Бан Ки-Муну документе којима потврђују да су њихове земље предузеле све неопходне кораке да се прикључе Париском споразуму, пренела је агенција АП. Уручење докумената је обављено на свечаној церемонији одржаној на маргинама састанка групе 20, који сутра почиње у кинеском граду Хангџоу.

Обама је је Том приликом изјавио да су сад посвећене томе да буду глобални лидер у борби против климатских промена.Он је додао да би Париски споразум могао да буде запамћен у историји као “моменат кад смо коначно Одлучили Да спасемо нашу планету”. Си је тај споразум назвао кључним кораком који означава да се појавио “Глобални Државни систем” за борбу против климатских промена. Париски споразум садржи амбициозне циљеве за ограничење глобалног загревања и усмеравање билиона долара сиромашним земљама којима због Климатски промена Прети пропаст, пренела је агенција АФП.

Тај споразум ће бити ступити на снагу 30 дана након што га ратификује најмање 55 земаља, које емитују 55 одсто укупне светске количине штетних гасова, а сад се надају да ће се до десити ове године. До данас је тај документ ратификовало само 24 од укупног броја 180 земаља потписница, што је међу њима су многе Острвске земље које су највише Угрожене Све брзим растом нивоа мора, или минимално доприносе светској емисији штетних гасова.

Кина је одговорна за једну четвртину светске емисије гасова са ефектом стаклене баште, а сад је на другом месту са нешто више од 15 одсто, па је њихово учешће у борби против климатских промена од кључног значаја.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI