Banka podatke gradjana bacila na ulicu pored kontejnera

 Banka podatke gradjana bacila na ulicu pored kontejhera Zamenik poverenika Zlatko Petrović ističe za Kurir da je postupak nadzora pokrenut, ali da još nije utvrđeno kojoj banci pripada bačena dokumentacija Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak radi utvrđivanja i sankcionisanja banke koja je lične podatke svojih klijenata bacila na đubrište u naselju Vidikovac.

Na taj način je ugrozila materijalnu i fizičku bezbednost građana čiji su poverljivi podaci – imena, prezimena, adrese, matični brojevi i brojevi lične karte, kao i brojevi tekućeg računa, učinjeni dostupnim svakom prolazniku.Zamenik poverenika Zlatko Petrović ističe za Kurir da je postupak nadzora pokrenut, ali da još nije utvrđeno kojoj banci pripada bačena dokumentacija.
– Radimo na utvrđivanju činjenica čiji su to podaci. Zakonom su, inače, propisani rokovi čuvanja podataka i nakon toga oni moraju biti uništeni, a nikako bačeni u đubre da neko ko prođe može da vidi koliko para imate u banci, vašu fotografiju, sve. Zloupotrebe podataka mogu biti raznovrsne, posebno upotrebom interneta. Neko se može predstaviti kao vi putem interneta, a ako zna ime i prezime, matični broj, adresu i koliko imate novca na računu, može da vam ugrozi i bezbednost i privatnost u svakom slučaju – kaže Petrović.On objašnjava da je banka dužna da zaštiti lične podatke građana da oni ne bi bili dostupni neovlašćenim licima ni u samoj banci, a kamoli van nje.
– Svaki građanin koji utvrdi da su njegovi podaci ostavljeni kod kontejnera može podneti privatnu krivičnu tužbu protiv banke za krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka – ističe Petrović. On dodaje da poverenik na osnovu sprovedenog nadzora može samo da upozori rukovaoca podacima na propuste u zaštiti podataka i inicira prekršajni postupak.
Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI