BAJDEN TRAZI OD BRISELA DA SE SRBIJA HITNO PRIMI U EU

Vašingtnot traži od Brisela da aktivira PLAN B…!
Vašington traži od Brisela da aktivira takozvani plan B za hitan prijem Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije u EU, piše ruski “Sputnjik”… Amerikanci hoće tako da spreče uticaj Rusije na Balkanu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom današnje posete Beogradu ponudio je srpskim vlastima ubrzani ulazak u EU, tvrdi ruski “Sputnjik”!

Ovaj poslovično dobro obavešteni radio sa odličnim vezama u Kremlju piše da Amerikanci na taj način žele da spreče da Srbija i druge zemlje regiona potpadnu pod ruski uticaj!

Članice bez glasa

Vašington, tvrdi “Sputnjik”, traži od Brisela da što pre aktivira takozvani plan B za ubrzani prijem Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije.

Amerikanci smatraju da je 2020. godina, koja se spominje kao termin prijema novih članica, isuviše daleko i da u naredne četiri godine Rusija može potpuno da učvrsti svoju moć na Balkanu! Zato Amerikanci predlažu ekspresni prijem “ujedinjenog Balkana” u EU, čime bi ruski uticaj na ovom prostoru bio sveden na minimum.

Kako se navodi, stručnjaci u Vašingtonu već su razradili način na koji bi buduće “B” članice funkcionisale u okvirima Evropske unije.

Pomenute države bi do ispunjenja svih tačaka iz pretpristupnih pregovora bile tretirane kao ‘B’ članice, što znači da bi imale obavezu da slede evropsku spoljnu politiku, bezbednosnu, tržišnu politiku i sve ostalo… Te takozvane B članice do punopravnog članstva ne bi imale pravo glasa u EU… – piše “Sputnjik”, i to potkrepljuje analizom Zapadnog Balkana koju je izradio Stejt department.

SAD je u interesu da taj prostor bude stabilan, posebno sada kada je EU krhka, a Amerika i dalje u toj zoni želi dominaciju.

Ameri žele kordon protiv Rusije
Zapadu treba da se balkanske zemlje institucionalno povežu i naprave kordon prema Rusiji
Dušan Proroković, Centar za strateške alternative

Kako stvari stoje, nijedna od pomenutih zemalja, barem one vodeće poput Srbije, neće uspeti da do 2020. godine regularnim putem postanu deo EU. Za SAD je to dug rok jer se Rusima daje prostor za manevrisanje. Prijem “B” članica u EU bitno bi amortizovao uticaj Rusije na taj deo Evrope, piše u američkoj analizi.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije, kaže da dinamika prijema u EU ne zavisi samo od Srbije, ali ne želi da komentariše moguću Bajdenovu ponudu.

Naš je interes da razvijamo zemlju, usvajamo bolje standarde života i rada i jačamo domaću privredu. Odgovorna Vlada se ponaša u skladu s interesima države i građana – kaže Joksimovićeva.

Geopolitička igra

Na drugoj strani, Dušan Proroković, direktor Centra za strateške alternative, ubeđen je da je sve ovo deo šire geopolitičke igre.

Zapadu treba da se balkanske zemlje institucionalno povežu i naprave kordon prema Rusiji. Pošto SAD gube kontrolu u ovom delu sveta, priča o drugom evropskom ešalonu je logična, ali beznačajna… – ukazuje Proroković.

Konačno, analitičar Boško Jakšić upozorava da je u poslednje vreme primetna pojačana kampanja odvraćanja Srbije od ulaska u EU.

Moskva tvrdi da je EU uzdrmana, te stoga kao alternativu predlaže Evroazijsku uniju. Jasno je da Rusija želi blokadu pregovora Srbije i EU… – zaključuje Jakšić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI