B92 – O2 PRODATA AMERICKOM INVESTICIONOM FONDU

Investicioni fond na čijem čelu je genral Dejvid Petreus, koji je u Srbiji već vlsnik SBB, TV N1 i “Granda”, kupuje još dve nacionalne televizije! U Sloveniji preuzimaju TV Pop, u Hrvatskoj Novu TV, u Bosni OBN, u Crnoj Gori TV Vijesti, ulaze i u Makedoniju, kupuju medije i na Kosovu

Amerikanci su čvrsto odlučili da zavldaju medijima i politikom na prostoru cele bivše Jugoslavije. I za to su spremni da plate stotine miliona evra u kešu!Investicioni fond KKR, na čijem čelu je bivši direktor CIA general Dejvid Petreus, koji je u Srbiji već vlasnik kablovskog operatera SBB, TV N1, ali i “Grand produkcije”, u narednih nekoliko meseci preuzeće dve televizije s nacionalnom frekvencijom – TV Prva i B92, saznaje Informer.

Cvijanović: Amerika hoće medijsku koloniju

Urednik portala “Novi standard” Željo Cvijanović smatra da je ovo veoma loša vest za našu državu.
– Ako na medijskoj sceni Srbije i regiona dominira američka kompanija, a američkih banaka nema ni od korova, to može da znači da kupovina medija nema komercijalni, već politički karakter. To objašnjava i činjenicu da na čelu kompanije nije poslovni čovek, već bivši šef CIA s iskustvom kolonijalnog upravnika u Iraku.Pretvaranje srpske medijske scene u kolonijalnu odavno je uzelo maha, dok medijska koncentracija u rukama KKR samo pokazuje koliko smo blizu da taj proces postane nepovratan. Naša javnost, koja je digla ruke od države i naroda, vrlo je osetljiva na uticaj predsednika države na medije, ali joj ne smeta mnogo veći uticaj bivšeg šefa CIA – naglašava Cvijanović.Istovremeno, KKR završava i pregovore o preuzimanju najgledanijih televizija u svim državama bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije. Ideja celog projekta jeste da Amerikanci suvereno zavladaju regionom, odnosno da ubuduće preko svojih medija određuju ko će gde da dođe na vlast i ko će, kad i kako da bude smenjen.

Ne žale milione

Kako prenose naši odlično obavešteni izvori, predstavnici “KKR grupe” već su završili pregovore o kupovini TV Pop u Sloveniji, Nove TV u Hrvatskoj i televizije OBN u Bosni. U Croj Gori su u toku finalni razgovori o kupovini TV Vijesti, a pregovara se i s vlasnicima najgledanijih televizija u Makedoniji. Konačno, Amerikanci će preuzeti i jednu veliku albansku televiziju u Prištini.– Petreus i njegovi saradnici u tim pregovorima ne žale milione. Ne cenjkaju se mnogo, zanima ih samo da što pre preuzmu što više gledanih i uticajnih televizija u regionu – prenosi jedan od naših sagovornika. Prema rečima ovog biznismena, koji je direktno učestvovao u pregovorima o kupovini TV Prva i B92, Amerikanci svesno preplaćuju medije, jer ih pre svega interesuje moć.

– Gazda grčke “Antene” Teo Kirijaku cifre su toliko velike da pokrivaju sve milionske troškove i gubitke koje je Kirijaku godinama gomilao u Srbiji i još mu preko toga ostaje jako ozbiljna, milionska suma – navodi Informerov izvor, koji kaže da Amerikanci istu taktiku primenjuju i na drugim tržištima:– U Sloveniji za TV Pop i Hrvatskoj za Nova TV platili su nerealno velike pare… Očigledno je da tu nije u pitanju samo pslovni interes. Koliko čujem od kolega iz Sarajeva i Podgorice, i tamo nude ogroman keš za OBN i TV Vijesti. Kako su krenuli, realno je očekivati da do Nove godine sve te televizije pređu u njihovo vlasništvo…

Naš drugi sagovornik, jedan od visoko pozicioniranih menadžera “KKR grupe” u Srbiji, potvrđuje da su Amerikanci krenuli u ofanzivu i da je samo samo pitanje vremena kada će ostati “apsolutni gospodari medija u bivšoj Jugoslaviji”.– Pazite, onaj ko u narednom periodu bude kontrolisao najgledanije televizije i internet portale od Ljubljane, preko Beograda do Skoplja taj će biti gospodar igre, taj će moći da određuje pravac najvažnijih ekonomskih, ali i političkih dešavanja… – objašnjava ovaj biznismen.Kako su i Informer i drugi beogradski mediji već pisali, američka “KKR grupa” pored najgledanijih televizija najverovatnije će u Srbiji preuzeti i mobilnu telefoniju “Telenor”, kao i nekoiko manjih, nezavisnih kablovskih operatera.– Cilj KKR jeste da stavi pod kontrolu 90 odsto tržišta “kabla” u Srbiji. Kada dođu u tu poziciju, oni zapravo postaju gazde svih televizija u zemlji. Tome dodajte i kontrolu gotovo 40 odsto mobilne telefonije i biće vam jasno da će Amerikanci bukvalno vladati ovom zemljom. Oni će odlučivati i ko će i kako da dođe, ali i ko će, kad i kako da ode sa vlasti – upozorava jedan od naših sagovornika.

Opasno za SrbijuI dok na TV Prva, u B92 i “KKR grupi” zvanično niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja, stručnjaci upozoravaju da bi “akumuliranje američke medijsko-političke moći” moglo biti veoma opasno po srpske državne i ncionalne interese. Glavni urednik “Pečata” i “Večernjih novosti” Milorad Vučelić naglašava da Amerikanci hoće potpunu dominaciju.– Žele da medijski zavladaju regionom i da tako postavljaju ili skidaju ljude sa vlasti. Ovo može biti opasno, ne samo za region već i za Srbiju. Ogromna koncentracija medijske moći Amerikanaca može ozbiljno ugroziti naše državne i nacionalne interese – zaključuje Vučelić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI