AZRA BASIC (KRVAVA AZRA) HRVATICA IZRUCENA BiH ZBOG RATNOG ZLOCINA

Posle pet godina pritvora u SAD, mučiteljka Srba Azra Bašić stigla u Sarajevo da odgovara za zločine. Uhapšena u Kentakiju 2011. zbog imigracijske prevare

AZRA Bašić, poznata kao Krvava Azra, osumnjičena za ratne zločine nad Srbima u Derventi 1992. godine, izručena je danas Tužilaštvu BiH iz SAD na aerodromu u Sarajevu. Optužena je da je od aprila do juna 1992. godine na području Dervente ubila jednog civila i učestvovala u namernom nanošenju telesnog i duševnog bola i patnje, te mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti zarobljenih u Domu JNA u Derventi. Bašićeva je odmah nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, gde je u martu 2011. godine uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

– S obzirom na to da je na osnovu zahteva pravosuđa BiH za Azrom Bašić raspisana poternica, vlasti SAD provele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu BiH – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

– Lično sam prisustvovao i svojim očima gledao kad je Azra Bašić, veštim potezom specijalnog noža, zaklala logoraša Blagoja Đuraša. Tu strašnu scenu nikako ne mogu da potisnem iz sećanja i spreman sam da o tome javno svedočim – ovako je, za nas portal opisao krvavi pir Azre u kazamatu u Derventi Dragan Kovačević (65), bivši logoraš i krunski svedok krvavog pira nekadašnje pripadnice regularne jedinice u nekadašnjem derventskom Domu JNA, u aprilu ratne 1992. pretvorenog u zloglasni logor za Srbe.

– Azri je zasmetalo što je teško pretučeni Blagoje ležeći na podu u lokvi krvi, sa belom penom na ustima, počeo da krklja. Rekla mu je da ne krklja i potom mu jednu od oštrica svog specijalnog noža zarila u levu stranu vrata. Krv je šiknula po lamperiji. Ona se nekako pobednički osmehnula, kao da je vodu popila – prisetio se tog košmara Kovačević, koji i danas živi s teškim telesnim oštećenjima.

Kovačević kaže da je Krvava Azra, zajedno sa ostalim hrvatskim i muslimanskim vojnicima, na razne načine zlostavljala i mučila Srbe.

– Bili su skinuti do pasa i bosi, gaženi su čizmama dok su puzili na klizavom podu od potoka krvi i stakla. Donosili bi im i konopac na kojem je bio svezan čvor i terali ih da ga stave u usta, posle čega su njihovi tamničari naglo povlačili konopac i čupali im zube – priseća se torture Kovačević.

Mile Kuzmanović, koji je u međuvremenu preminuo i nije dočekao izručenje Azre iz SAD, takođe logoraš koji je preživeo mučenja u nekadašnjem Domu vojske JNA u Derventi i torturu Azre, je rekao da je za Dervenčane Azra monstrum.

– Kuda je Azra prošla sa svojom ekipom, ostala je pustoš. Sve kuće su popaljene, cele porodice su poubijane, muž, žena i deca. – govorio je on. – Terala me je da jedem so, da mi je samo kap vode dala. Tukla je i trudnice. Urezivala je ljudima nožem krstove na leđa, a onda preko toga sipala so.

LAŽNI IDENTITET

Po jednoj verziji, Bašićeva je rođena 22. juna 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj kao Azra Alešević, a po drugoj u Kotarskom kod Doboja. Tokom rata 1. marta 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je devojačka i venčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić.

U LOGOR NA USKRS

Nakon upada hrvatske vojske u jutarnjim satima na Vaskrs, 26. aprila 1992. godine, na desetine Srba je uhapšeno i odveden u logor u Dom JNA u Derventi. Kroz ovaj logor je prošlo oko 400 Srba, a na desetine ih je pobijeno.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI