BORIS DEZULOVIC u otvorenom pismu vladi RH: SUPCI, OVO JE VASA DRZAVA

Hrvatski kolumnist uputio otvoreno pismo vladi RH

Od sada, bolesni se ljudi u Republici Hrvatskoj dijele na bogate i siromašne. Reformom zdravstva uvedene su kategorije standarda i nadstandarda, što znači da će građani s više novca dobiti bolju zdravstvenu zaštitu. Vrlo jednostavno, pacijent koji bude imao novca za bolji i skuplji umjetni kuk – kako nam je objašnjeno – dobit će bolji i skuplji umjetni kuk.

Od sada, izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju bolesni će u Republici Hrvatskoj u troškovima zdravstvene zaštite umjesto sa šezdeset posto proračunske osnovice participirati sa više od devedeset posto, te svaki pregled na hitnom bolničkom prijemu obavljen na svoj zahtjev, a bez ustanovljenih indikacija za hitnu medicinsku pomoć, plaćati stotinu pedeset kuna.

Od sada, visina naknada za invalide u Republici Hrvatskoj ne ovisi o njihovom invaliditetu, već o njihovom imovinskom stanju. Državnim proračunom za 2016. godinu značajno su smanjena sredstva za invalidske naknade, a Vlada je najavila i uvođenje imovinskog cenzusa za primaoce doplatka za tuđu pomoć i njegu.

Od sada, djeca s dijagnosticiranim Downovim sindromom u Republici Hrvatskoj više ne dobivaju mjesečne invalidnine. Izmjenama propisa i tumačenja Zakona, vještačenje takve djece i reviziju njihova statusa vrše liječnici opće prakse, i 1650 pacijenata s Downovim sindromom preko noći je ostalo bez bijednih hiljadu i dvjesto kuna invalidske naknade.

Od sada, dio prihoda od igara na sreću koji u Republici Hrvatskoj dobiva Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva smanjen je za više od pola. Od sada, udruge koje pomažu osobama s invaliditetom, slijepima i slabovidnima, oboljelima od multiple skleroze, ljudima s intelektualnim poteškoćama ili djeci s posebnim potrebama, udruge za prevenciju narkomanije, udruge otvorene za siromašne i gladne, za skrb o starima i nemoćnima, ili o beskućnicima, sve te male ćelije civilnog društva kojima je jedini cilj pomoći bespomoćnima imat će dvostruko manje budžete i zatvarat će se, jedna po jedna.

Republika Hrvatska objavila je, ukratko, rat svakome tko se ne uklapa u standard – ispričavam se, nadstandard – zdravog, imućnog, snažnog, heteroseksualnog hrvatskog katolika i domoljuba.

Republika Hrvatska objavila je rat svima ostalima, svim Drugačijima i Slabijima – jer drugačijost je slabost – i objavila ga je do istrebljenja.

Slabiji, znao je to svaki ideolog Nacije i Države u povijesti, zapreka su razvoju, napretku i slavi. Bog – zovite ga prirodom, ili kako hoćete – tako je uredio stvari: samo snažni opstaju. Slabiji zaostaju, Slabiji usporavaju, Slabiji smetaju. Slabiji zauzimaju prostor i vrijeme. Slabiji uzimaju. Slabiji ne pridonose. Slabiji su zarazni i opasni. Slabiji su neugodni, neugledni i ne izgledaju lijepo. Slabiji su drugačiji i ne uklapaju se u nadstandard. Slabiji su višak.

Ovo je njihova država. Šupačka Republika Hrvatska.

Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis. Šupačka Hrvatska ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoć, već da bi oni kojima je potrebna pomoć plaćali za to državnim Šupcima. Šupačka Hrvatska ne poznaje društvenu solidarnost, ne postoji u Šupačkoj Hrvatskoj ni javno dobro ni zajednički interes, jer Šupci ne dijele ni interese ni dobra. Šupačka Hrvatska se boji Drugačijih, jer su pored njih svi Šupci isti. Šupačka Hrvatska prezire Slabije, jer snaga šupačkog društva ili zajednice mjeri se brigom za najjače.

Šupačka Hrvatska ne daje novce za invalidnine djeci s Downovim sindromom, već kupuje crne njemačke limuzine s grijanim sjedalima da Šupcima bude toplo. Šupačka Hrvatska će na ukinutim invalidninama za djecu s Downovim sindromom uštedjeti cijelih dvadeset pet milijuna kuna godišnje. Šupačka Hrvatska na službene njemačke limuzine za Šupke troši godišnje četiri stotine. Milijuna. Kuna. Na službene automobile za grijanje šupaka Šupcima.

Šupačka Hrvatska dvostruko je smanjila budžet za udruge koje pomažu starima, bolesnima, siromašnima i gladnima, ali će zato Ivica Todorić i Agrokor i ove godine za krpanje minusa u bilanci dobiti izdašne državne poticaje, pet-šest puta veće od novca za udruge za pomoć Slabijima. Šupačka Hrvatska ne dopušta u dječje vrtiće ulazak plemenitim psima obučenima da pomažu Slabijoj djeci, već na mala vrata – ali doslovno mala vrata – u njihove živote propušta popove i časne sestre. Šupačka Hrvatska će poskupljenjem zdravstvene zaštite u bolnicama ove godine od Slabijih uzeti dodatnih stotinu milijuna kuna, a onda Crkvi dati šest stotina. Milijuna. Kuna. Crkvi. Samo ove godine.

Šupci,

Ovo je vaša država.

loading...
Facebook Comments
Share