Asteroid kog nismo ni primetili promasio je ZEMLJU

ZAMALO IZBEGNUTA KATASTROFA: Asteroid kog nismo ni primetili promašio je ZEMLJU

U subotu astronomi su otkrili novi asteroid, samo par sati pre no što je umalo udario u ZemljuAsteroid koji nosi ime 2016 QA2, promašio je Zemlju za dužinu manju od četvrtine puta do Meseca. To ovaj asteroid stavalja oko tri puta dalje od Zemlje no što se nalazi naš najdalji satelit. A mi nismo ni videli da dolazi.

Pa kako je 2016 QA2 uspeo da se tako ušunja? Za baš ovaj asteroid, odgovor je da on ima veoma čudnu orbitu. Veoma je eliptična, što znači da se najčešće može naći oko Marsa ili Venere, ali veoma retko u blizni Zemlje.

Ali drugi, mnogo zabrinjavajući izvor je da nema mnogo ljudi koji tragaju za potencijalno opasnim asteroidima. Američki kongres je zadao zadatak NASA da pronađe 90 odsto asteroida većih od 130 metara do 2020. godine, ali je ova američka agencija rešila da ne ispuni taj zadatak. Finansiranje za pronalaženje asteroida je veoma nisko i većina teleskopa koji mogu detektovati ova nebeska tela, neće biti na mreži i dostupno još nekoliko godina.

Čak i da je NASA na putu da ispuni ovaj zahtev ipak bi im promakao 2016 QA2, zato što je  njegova širina bila od 15 do 30 metara. Asteroidi ove veličime su toliko mali da ne postoji ništa što možemo uraditi da ih lociramo, ali oni mogu napraviti dosta štete ako dođe do udara u Zemlju. Čelabinjsk asteroid, koji je eksplodirao iznad Rusije 2013. godine, oštetio je mnoge zgrade i povredio čak 1500 ljudi. Ovaj asteroid je bio samo 16 metara širine.

Što se tiče asteroida, za sada smo imali sreće. Ali ako ozbiljno ne pojačamo lociranje i detektovanje tih nebeskih tela, samo je pitanje vremena kada će nas zadesiti nova katastrofa.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI