APPLE MORA DA PLATI 13 MILIJARDI EURA POREZA IRSKOJ

APPLE мора платити 13 милијарди евра пореза Ирској, одлучила је данас Европска комисија. То је уједно и највећа пореска казна у историји Европе, с обзиром да је пре овога највиша казна износила 1,4 милијарде евра.
Комисија је закључила како је Аппле уживао привилеговани третман те како је плаћао тек 1 одсто пореза на профит у Европи.

Очекује се да ће се Аппле жалити на одлуку Комисије.
Ирска: Не слажемо се са Комисијом
Ирски министар финансија Мајкл Нунан казао је како се уопште не слаже са одлуком Комисије.

Уопште се не слажем с Европском комисијом. Ова одлука ме присиљава да затражим подршку своје владе како бисмо уложили жалбу на исту. То је нужно како бисмо одбранили интегритет нашег пореског система – како бисмо компанијама гарантовали пореску безбедност и како бисмо одбили ширење овлашћења Европске уније у опорезивање, које спада под ингеренцију суверених националних држава “, казао је Нунан.

Повереница Европске комисије за конкуренцију Маргретхе Вестагер пак тврди како су повластице које је Аппле уживао илегалне.

“Државе чланице не могу одобравати пореске бенефиције одабраним компанијама – то се противи европским законима”, казала је Вестагер.

Резултат трогодишње истраге

Европска комисија је почела истраживати Апплеова пореска давања у Ирској 2014. године, тако да би одлука у овом случају закључила трогодишњу истрагу.

Комисија је дошла до закључка како је Аппле примао “илегалну државну потпору”, због које је био у могућности да смањи плаћање пореза. Иста потпора није била омогућена другим компанијама.

Истрага се бавила начином на који Аппле сели своје интелектуално власништво у земље са нижим стопама пореза.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI