ANA FILIMONOVA UPOZORAVA SRBIJU: Zapad priprema HAOS, Balkanu preti velikoalbanska agresija!

Zapadni centri moći svesno izazivaju krize na Balkanu, zarad svojih interesa oni kriminalizuju državne aparate, kaže jedna od najcenjenijih ruskih analitičarki

Zapadni centri moći svesno prave haos na Balkanu, a međunarodni faktori ne dozvoljavaju da se balkanske zemlje razvijaju samostalno kao nezavisne i suverene države. Ovo tvrdi Ana Filimonova, urednica Fonda za strateške kulture i jedna od najcenjenijih ruskih analitičarki sa odličnim vezama u Kremlju.

Filimonova navodi da Zapad svesno i planski ometa razvoj Balkana kako bi ostvario svoje geostrateške interese. Srž ove političke operacije, kaže ona, jeste kriminalizacija vlasti preko kontrolisanih medija kako bi se kasnije eventualna ubistva neposlušnih političara opravdala kao deo nekakvih mafijaških obračuna.

Klizanje u propast

Veliki bezbednosni izazov jeste naoružavanje Hrvatske, oživljavanje ustaštva, narandžaste revolucije i odvlačenje pažnje beskonačnim medijskim kampanjama
Ana Filimonova

Prema rečima Filimonove, na Balkanu trenutno traje stvaranje uslova za “klizanje u političku propast”.

– Kriminalizacija, pre svega državnog aparata, predstavlja neophodan uslov za haos niskog i srednjeg intenziteta. Očigledno, takva sprega postoji u pojedinim zemljama na Balkanu – rekla je Filimonova gostujući juče u Beogradu na forumu “Aktuelni problemi, izazovi i pretnje u balkanskom regionu”.

– Veliki bezbednosni izazov jeste naoružavanje Hrvatske, oživljavanje ustaštva, narandžaste revolucije i odvlačenje pažnje beskonačnim medijskim kampanjama koje prikrivaju stvarne procese.

Neobaveštenost stanovništva je osnovni kapital onih koji sprovode te procese – podvukla je Filimonova, dodajući da Balkanu, osim zapadnih službi, preti i “velikoalbanska agresija”.

Kosovske vojne formacije deluju pod različitim imenima od dolaska međunarodne zajednice. Naravno da postoje velikoalbanske aspiracije, ali baš zbog toga Srbija radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom i NATO.

– Ne zaboravite da samoproglašena lažna država Kosovo ima sporazum o vojnoj saradnji sa Albanijom. Ujedinjenje dve vojske, albanske i kosovske, predstavljaće ozbiljnu pretnju od velikoalbanske ekspanzije. Osim toga, takozvana armija samoproglašene lažne države Kosovo već sad sprovodi vojne vežbe sa vojnim snagama Hrvatske, BiH i Crne Gore, a sve pod vođstvom NATO i komande američke vojske u Evropi – upozorila je Filimonova.

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše ove navode, Marija Đorić sa Instituta za političke studije kaže da je Srbija zbog svog položaja meta stranih obaveštajaca.

– Balkan je poprište interesovanja mnogih bezbednosnih službi. Samim tim veliko je interesovanje i za Srbiju, što dovodi do podrivanja našeg suvereniteta. Treba se odlučno odupreti tome. Možda bi se nešto promenilo ukoliko se u Krivični zakon opet uvede krivično delo izdaje, a ne samo špijunaže – podvlači Đorić.

Zasad samo prete

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative ističe da postoje dva načina za kontrolu neke teritorije.

– Možete to učiniti tako što ćete prostor da uređujete kako želite ili da ga destabilizujete. Zapadni uticaj u Srbiji slabi i u jednom trenutku zaista može da se okrene ka destabilizaciji. Taj trenutak još nije došao, jer EU i NATO i pored svih teškoća drže kontrolni paket akcija na Balkanu i zasad samo prete – zaključuje Proroković.

DITMAN POTVRDIO: Rusija jeste uslov za EU!

Nemački ambasador Aksel Ditman potvrdio je juče da je uvođenje sankcija Rusiji uslov za ulazak Srbije u EU!
– Što se Srbija bude dalje integrisala u EU, moraće da preuzima zajedničke spoljnopolitičke stavove Brisela. Na kraju procesa, u trenutku pristupanja, to mora u potpunosti da važi – istakao je Ditman u intervjuu za “Blic”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI