ANA BRNABIC: PODRZAVAM RADNIKE NE I SINDIKATE

Vlada Srbije će nastaviti da se bori za radna mesta u Fijatu, ali sunja u dobre namere Štrajkačkog odbora koji traži da im vlda garantuje netu zaradu od 45.000 dinara, a to je nemoguće ispuniti, kaže premijerka Ana Brnabić
 

Zbog toga kaže – hajde da razovaramo, te da je tu za radnike, ne i za Štrajkački odbor, ali da Vlada svakako neće odustati od Fijata. rnabić je danas na konferenciji za novinare, a posle sastanka sa HBIS grupom, rekla da će se vlada za Fija boriti kao što se borila za Železaru Smederevo, ali da štrajkaeki odbor traže nemoguće, odnosno ono što vlada ne može da ispuni.
Vlada zakonski ne moe da garantuje da minimalna neto zarada bude 45.000 dinara – pojasnila je premijerka.Dodala je da u štrajkači ispostavili vladi i novi zahtev, a to je da dobiju 20.000 dinara kao naknadu što su štrajkovali, što je, kaže, takođe nemoguće ispuniti.
Brnabić ističe da bez obzira na sve ostaje spremna za razgovore sa radnicima kada god oni odluče. Podsetila je taođe da je uspeh u Železari Smederevo jasna poruka i rukovodstvu Fijata – da vlada neće odustati kao što nije odustala ni d železare.

– Smederevo je fantastičan prier da u vladu treba da se veruje i da će vlada obaćanja ispuniti i da će zaleći za svoje randike. I kada nko ne veruje u budućnost vlada veruje – poručila je Brnabić.Navodeći da je sa Štrajkačkim odborom razgovrala kad god su hteli, da se to dešavalo i iza ponoći, Brnabić je primetila da je nekorektno što se nakon toga pojavi saopteje tog istog odbora o tome kako vlada razgovara sa radnicima preko medija. I tu smo bili toleranti, oćutali smo i dali novu šansu – rekla je premijerka te poručila da upravo zato sada hoće da razgovara sa radnicma.
Vlada je, kako je napomeula, pristala da izađe u susret u vezi sa svim zahtevima radnika, ali ne može da garantuje koliki će biti procent povećanja plata, zbog čega se ona pita postoji li dobra namera u potezima štrajkača. Podseća, naime, da su sindikati vodili prgovore od 9. do 21. juna o novom kolektivnom ugovoru, te da su ih sami napustili i odlučili da počnu štrajk. 

Podseća i da se jedan sindikat nije ni odavao na razgovor sa vladom niti je dao bilo kakvo objašnjenje.
Takođe, dodaje, Fijat njoj ranije nije dozvolio da uđe u pogone fabrike u Kragujevcu sa obrazloženjem da su radnici besni– Hajde da pregovaramo. Tu sam za rdnike i noći i vikendom, ne za Štrajkački odbor, pošto sa njima komunikacija nije u najboljoj nameri – rekla je Brnabić zaključivši da joj se čini da nije postojala vlada koja je tako iskreno i otvorenog srca radila na očuvanju ranih mesta.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI