ANA BRNABIC NOVA PREMIJERKA SRBIJE

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić biće nova premijerka, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva
ANA BRNABIC PREMIJERKA SRBIJE

Obrazlažući odluku Vučić je rekao da ga je Brnabićeva uverila da ima podršku većine narodnih poslanika u Narodnoj Skupštini.Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povrerenja građana na izborima, imati značajniju uglogu u vladi.
Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme.Odgovarajući na pitanje novinara šta mu je Ana Brnabić odgovorila kada joj je saopštio da će biti mandatar, Vučić je odgovorio:

Rekla je valjda: ‘hvala’. Ukazao sam joj na ozbiljnost posla koji je čeka – rekao je Vučić.Predsednik Srbije Aleksandra Vučić rekao je danas da će kostur vlade ostati isti, ali da će biti određenih promena, da će biti dva ministarstva više, te da će sve bti poznato za vikend.
Podvukao je da ovo nije poraz ni za SNS, niti za bilo koga drugog.  Ovo je moja želja da pokušamo da pronađemo u datom trenutku najbolje rešenje – rekao je Vučić i dodao:SPS će, bez obzira što danas SNS ima dominatniju prednost nego na pretodnim izborima, imati značajniju ulogu u vladu. To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića – naglasio je Vučić

‘Ne planirm nove izbore’Ja sam borac, ne bavim se kalkulacijama – poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom spekulacija da bi iduće godine sa beogradsim mogli biti održani i parlamentarni izbori, i da je Ana Brnabić samo prelazno rešenje.
Ja se mnogo ređe nego što mislite vi i brojni novinari i analiičari bavim kalkulacijama. Ja sam borac i želim samo dobro zemlji – istakao je Vučić. On je izrazio uverenje da bi za SNS zasigurno bilo lakše da se održe parlamentarni sa beogradskim izborima, ali i dodao da ih ne planira. Da li će sažna opozicija, ili stranke bivšeg režima da se izbore za to? Možda i hoće. Možda je u njihovom interesu. Možda izbore novu vladu, nove predsedničke izbore. Međutim, hajde da pre toga razgovaramo o važnim pitanjima, kao što su Kosovo i Metohija, Ustav, evropske inegracije i mnogo drugog – istakao je Vučić.

Objsnio je da će Ana Brnabić, kojoj je poverio mandat za sastav nove vlade, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno pverenje, voditi suštinski politički deo.Vučić je poručio da ga ne zanimaju izjave da će mandatar biti marioneta, niti, generalno, izjave njegovih političkih proivnika, koji će, kako je rekao, uvek naći razlog da kritikuju njgove odluke, i da ga zanima samo šta imaju da kažu građaniDa sam rekao danas drug ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg, Ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije – poručio je Vučić.
Odgovarajući na pitanja nvinara kako komentariše kritike svojih političkih protivnika da je odugovlačio u izboru mandatara vlade i njihove tvrdnje da će novi premijer biti marioneta, Vučić je rekao da su te izjave tragiomične.
Nije prošlo ni polovina vrmena koja je Ustavom data da donesem odluku o mandataru. To sam mogao da uradim i krajem ovog meseca. Nisam to uradio, već posle posete Kazahstanu, kao što sam i rekao – rekao je Vučić.

Poručio je da je veoma važno da poušamo da razmišljamo o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro, već kakvi će režltati ostati na semaforu iza nas.
Voleli mene ili ne činjenica je da 15. juna imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim katama, a da nismo podigli noac od EPS i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plata – zaključio je on.Brnabić je 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvdeno višestranačje.

Vučić: Samit u okviru Berlinskog procesa 2019. u Nišu

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da samit zemaja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bude održan 2019. godine u Nišu.
Vučić je, odgovrajući na pitanja novinara, rekao da je razgovarao i sa Angelom Merkel i sa drugim liderima, da je njegova ideja bila da se taj skup održi sledeće godine kod nas, ali da je dogovor da se on održi u Londonu, što ćemo podržati, a da 2019. godne bude održan u Nišu.
Kako je rekao, nije siguran da Niš ima bas sve kapacitete za održavanje tako velikog skupa, ali da ima vremena do tada da se sve pripremi i izradi šta je potrebno.Mandatar u narednim daima treba da saopšti ko su članovi njegovog kabineta, a predsednica parlamenta treba da sazove sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada, a novi premijer treba da podnese ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade. Nova vlada trebalo bi da bude izabrana do 23. juna za kada e zakazana inauguracija predsednika Vučića.

O kontramitingu

Govorećo o incidentu ispred Skupštine Srbije, Vučić je ocenio da su organiatori takozvanog kontramitigna prekršili zakon.Svaki put su prekršili zakon. Nismo izveli nijednog policajca. Samo jedan jedini dan, kada ništa nisu zaazali, mi smo zakazali jedan jedini skup, da im ne bismo smetali. Oni su rekli da će biti zakazan kontra miting. To su činjenice. Onda su počeli, još od Zelenog venca počeli da zaustavljaju ljude da dođu na skup koji su oni oranizovali. Sva lica koja su protivzakonito postupila će odgovarati. Onda su oni došli na skup kojem ne pripadaju. Pojavili su se tražeći da izazovu incidente ne bi li ispali žrtve. Morali su da ih uklone da bi se izbegle žrtve. Za ovo što je neki iz demokratske stranke došao tamo, pa je uklonjen, pa to je posao obezbeđenja. To im je zadatak u skladu sa zakonom. On je provocirao ljude. Svima je jasno šta se zapavo desilo – rekao je Vučić povodom protesta koji su se organizovali nakon izbora održanih u aprilu.

Predsednik je dodao da nijedan policajac za ovih pet godina nije upotrebio pendrek.

Ponavljanje suđenja Simatoviću i Stanišiću skndalOdgovarajući na pitanje o ponavljanju suđenja nekadašnjim čelncima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju „skandal par ekselans“.Vučić o Hercegovačkoj: Rekao sam sve što sam imaoPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjvio je danas da nema više šta da kaže u vezi sa rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali.
Vučić je, odgovrajući na pitanje ko je odgovoran za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, rekao da ne zna šta bi više rekao.
Rekao sam šta mislim, a nisam ni tužilac, ni sudija. A kada bih vam rekao šta još mislim, rekli biste da je Vučić konačno pkazao da je postao i tužilac i sudija – rekao je Vučić.

Sudi se Simatoviću i Stanišiću zato što političke gazde Tribuala nisu zadovoljne presudom. To je sramota za međunaodno i procesno pravo – kazao je Vučić na konferenciji za štampu.
On je podsetio da su Simatović i Stanišić oslobođeni 2013.godine, a onda su ponovo vraćeni pred sud 14 godina kasnije.
Kakva prada se donosi posle 14 godina – upitao je Vučić.
Rekao je da nikada lčno nije upoznao te ljude, ali da je sramota šta se radi Simatoviću i Stanišiću.
Misle da je u redu da puste Ramuša Haradinaja sa 19 ubijenih svedoka, ili Anta Gotovinu. Jedini smisao u ovome je da se država Srbija okrvi – naglasio je on dodajući da to dovoljno govori o Haškom tribunalu.

 

KO JE ANA BRNABIĆ

Ana Brnabić, kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio mandat da vodi novu Vladu Srbije, na poziciju premijera doći sa mesta Ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Pre nego što je angažovana da bude ministar u Vladi Srbije, Brnabićeva je bila zaposlena na poziciji potpredsednice Upravnog odbora NALED.

Završila je Petu beogrdsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, naon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univeritetu u Engleskoj.Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsulantske firme na projektima razvoja lokalne samoprave, a koje je finansirao Ju-es-ejd.Od 2002. do 2011. radi u Ju-es-ejd-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnvanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kopaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna prduzeća i nevladine organizacije.

U avgustu 2016. mandtar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona oberčke prihvatila.Ona je prva osoba koja je javno za samu sebe rekla da je lezbijka ministarka u Vladi Republike Srbije.Govri engleski i ruski jezik

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI