ANA BRNABIC INTERVJU ZA NAS PORTAL: Ne bih usla u Vladu da mislim da nije spremna za reforme.

 

Ministarka državne uprave Ana Brnabić ocenila je danas da vidi političku volju da se srede stvari u javnoj upravi, ali je i dodala da je takođe potrebna i mentalna spremnost.

– Dobar pokazatelj je to što od kad sam preuzela resor niko nije rekao da obratim pažnju na svoj kabinet, državne sekretare, pomoćnike ministra, kao ni na lokalne samouprave pod vođstvom SNS – rekla je Brnabić za nas portal.

Prema njenim rečima, poziv u Vladu Srbije došao je zbog iskustva koje ima u vezi sa reformom lokalne samouprave, a ima, kako tvrdi, punu podršku za reforme.

– Ne bih ušla u Vladu da mislim da nije spremna za reforme. Neke su usvojene u prethodnom mandatu. Nisam imala ličnih dilema, moje mišljenje je da je prošla Vlada bila reformska, da je Aleksandar Vučić sa svojim timom pokrenuo neke teške reforme, vidim energiju u ovoj Vladi, probaću da pomognem, ukoliko ne mogu moj posao preuzeće neko drugi – kaže Brnabić.

Na pitanje da li će državna uprava biti efikasna, Brnabić kaže da je i prethodna ministarka radila i da ima rezultate koji su vidljivi za građane.

– Ne bih se složila da ništa nije urađeno, postoje stvari koje su vidljive za građane. Recimo elektronski upis u vrtić, novorođenu decu elektronski možete da prijavite. Želimo što više elektronskih servisa za građane i privredu, da se ne ide na šaltere, da sve što može državna administracija bude obavezna sama da sakupi. Pored toga, obuka državnih službenika, uradićemo ono što je urađeno sa reformom građevinskih dozvola – rekla je Brnabić.

Govoreći o zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, ona je navela da je to u nadleženosti Minstarstva finansija, ali da će i ministarstvo koje vodi sarađivati.

– Naled je kritikovao taj zakon, kao i SKGO, mene raduje što je ministarstvo ostalo otvoreno za te primedbe kao i kabinet premijera, da se nacrt promeni kako bi se usvojile neke kritike. Nacrt zakona koji sam ja videla u subotu je mnogo bolji od onog koji je bio u opticaju – kaže ministarka.

Kako je rekla, nada se da će neki stavovi Naleda “ući u vladu”, jer su do sada imali konstruktivno partnerstvo i napravili dosta uspeha.

– To je energija koju je premijer želeo, neću zastupati stavove Naleda, ali očekujem da sarađujemo, kritike da budu konstruktivne, sa predlozima rešenja-

O budućim koracima, Brnabić kaže da će biti u fokusu javno privatno partnerstvo.

Govoreći o broju ljudi koji treba da napuste javnu upravu, kaže da mora da pogleda analize gde treba da se smanji broj zaposlenih, gde da se poveća, a gde je potrebna obuka kako bismo dobili efikasnu i ljubaznu upravu.

– Drugačiji su prioriteti kada uđete u kabinet, vidite koliko stvari treba da se uradi, neke stvari nisu vidljive za građane, ali za privredu jesu, potrebno je vreme da se efekti odraze na građane i privredu. Razlika je kada kritikujete iz ugla privrede ili građana, najvažniji je dijalog, ne samo kritika već da čujemo rešenja, svi zajedno da vidimo šta treba da da se uradi i da krenemo napred – kaže Brnabić.

Komentarišući navode o seksualnoj orijentaciji, Brnabić kaže da je bila spremna na to da će se ona pominjati.

– Vučić na konferenciji to nije rekao samoinicijativno, to je bilo pitanje. Jako je važno napomenuti da me nije predstavio kao gej ministra, bio je korektan, hvala mu na podršci – rekla je Brnabić.

Ona kaže da nije aktivista LGBT zajednice, ali ističe da je prethodna vlada omogućila da se održi Prajd, na kome su učestvovali pojedini ministri i gradonačelnik Beograda i da su to vidljivi pomaci koje podržava.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI