AMERIKANCI U STRAHU OD RUSKOG ORUŽJA! Putin: Mogu da UNIŠTIM SAD za manje od 30 MINUTA!

AMERIKANCI U STRAHU OD RUSKOG ORUŽJA! Putin: Mogu da UNIŠTIM SAD za manje od 30 MINUTA!
Mediji u SAD podsećaju na ozbiljne pretnje ruskog predsednika, upozoravajući da bi one mogle da se ostvare nakon što je Pentagon “greškom” ubio i ranio 162 sirijska vojnika u Deir ez Zoru

Vladimir Putin može da uništi Ameriku za manje od pola sata, upozorili su juče mediji u SAD, citirajući pretnju ruskog predsednika izrečenu na jednom banketu u Moskvi još 2011. godine.

Jedini razlog zašto Vašington želi da ima odnos sa Moskvom je taj što Rusija može da uništi Ameriku za pola sata ili manje
Vladimir Putin

Amerikanci, naime, strahuju da bi Putinova pretnja uništenjem mogla da se ostvari nakon što je Pentagon u subotu “greškom” ubio i ranio najmanje 162 režimska vojnika u Siriji. Strašan masakr ruskih saveznika u Siriji ponovo je odnose Moskve i Vašingtona doveo do tačke pucanja.

Gore nego ikad

Ugledni američki portal “Biznis insajder” je nakon incidenta u Siriji objavio deo o Putinu iz knjige “Rusko-kineska osovina: Novi Hladni rat i američka kriza vođstva”, izdate 2014.

“Autori knjige Daglas E. Šon i Melik Kajlan citirali su ruskog lidera sa jednog banketa u Moskvi, upriličenog za akademike i novinare iz celog sveta u decembru 2011. Tada je Putin znao da će za nekoliko meseci, u martu 2012, ponovo postati predsednik Rusije. Obratio se Amerikancima na skupu: Pitate me da li ćemo se promeniti. Lopta je u vašem dvorištu. Da li ćete se vi promeniti?” – piše “Biznis insajder”.

– Jedini razlog zašto Vašington želi da ima odnos sa Moskvom je taj što Rusija može da uništi Ameriku za pola sata ili manje – naveo je Putin 2011, a preneo “Biznis insajder”.Putin je, prema navodima iz knjige, zatim kritikovao nameru SAD da postave svoj antiraketni sistem u Evropi, smatrajući to pretnjom ruskoj bezbednosti.

Portal je zaključio da je teško naći izjavu koja više otkriva o Putinovom pravom mišljenju o SAD.

Asad: SAD podržavaju teroriste

Sirijski predsednik Bašar el Asad smatra da vazdušni udari SAD na njegove snage predstavljaju američku agresiju.
– Napad izveden na položaje sirijske vojske blizu Deir ez Zora pokazao je podršku teroristima – rekao je Asad i podsetio da su udari SAD omogućili džihadistima ISIS da napadnu sirijsku vojsku i dokrajče je.

Pomenutu izjavu ruskog predsednika preneli su i drugi američki mediji, navodeći da su odnosi Moskve i Vašingtona danas gori nego u vreme Hladnog rata i da bi sukob između dve najveće sile lako mogao da izbije.

Američka redakcija “Dejli mejla” naglašava da je Rusija stravično besna zbog bombardovanja sirijske vojske, koje se dogodilo baš u vreme primirja.

– Rusija i SAD su na različitim stranama od početka rata u Siriji 2011, koji je dosad odneo 300.000 života. Kad su se Putin i Obama poslednji put sreli, na samitu u Kini ranije ovog meseca, razgovarali su o situaciji u toj bliskoistočnoj zemlji, a kasnije se dogovorili o primirju, iako imaju različite stavove. Prekid vatre je, međutim, prekršen američkim bombardovanjem u subotu, što je Rusija oštro osudila, tvrdeći da je Pentagon to namerno uradio – piše “Dejli mejl” u SAD.

Neminovne posledice

Novinari tog i drugih američkih medija smatraju da incident neće proći bez posledica.

– Rusija je odmah sazvala Savet bezbednosti UN, gde je njihov ambasador Vitalij Čurkin Amerikance nazvao pomagačima ISIS. To je uvreda na koju Vašington nije odgovorio – navode mediji u SAD.

Oni ocenjuju da Amerika i Rusija imaju različita mišljenja ne samo u vezi sa Sirijom već i u vezi sa svim većim pitanjima. Podsećaju i da je Putin kritikovao Vašington zbog pokušaja da “izveze demokratiju” u Irak 2003. i Libiju 2011.

– Američko mešanje u poslove zemalja na Bliskom istoku završilo se uništenjem tamošnjih nacionalnih institucija i načina života tih ljudi. Umesto trijumfa demokratije i napretka, dobili smo nasilje, siromaštvo i socijalnu katastrofu – istakao je Putin prošle godine, podsećaju mediji u SAD.

Osim toga, Moskva i Vašington su u sporu i oko širenja NATO na istok, ka ruskim granicama, kao i oko pripajanja Krima Rusiji.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI