AMERIČKI SENATORI TVRDE: GOVNO Džordž Soroš državnim parama SAD finansira sukobe na Balkanu!

Grupa američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Reksa Tilersona da neodložno i detaljno istraži potrošnju američkog novca na Balkanu

Među potpisnicima pisma je i sam lider republikanske većine u američkom parlamentu Ted Kruz. Uz njega, pismo su potpisali i Majk Li iz Jute, Džejms Inhofe iz Oklahome, Dejvid Rerdju iz DŽoržije, Tom Tilis iz Severne Karoline i senator Bil Kasidi iz Luizijane.

Tražimo neodložnu istragu o tome kako je američki novac trošen u Stejt departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) da bi se podržale levo orijentisane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac preko USAID-a je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji Džordž Soroš – navedeno je u izjavi koja je saopštena iz kabineta senatora Lija.

U pismu senatora državnom sekretaru Tilersonu, ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji “aktivno godinama intervenisale u politički život” tih država, snažno podržavajući levo orijentisane stranke.

To nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv.

Senatori ističu da je u Albaniji zabeležen rast korupcije, šverca narkoticima i organizovanog kriminala.

– Tokom proteklih nekoliko meseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se samnom prenoseći mi razočaravajuće vesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. U njima su i izveštaji o tome kako diplomate favorizuju svoje političke miljenike, novcima USAID-a se podržavaju ekstremni, nekada i nasilnički politički aktivisti, te da američka vlada radi na marginalizaciji umerenih i konzervativnih lidera – naveo je Li u saopštenju za javnost koje je podržalo ostalih pet senatora.

On je upozorio da su, na primer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju aktuelnog premijera Edija Ramu i daju mu potpunu kontrolu nad organima države za provođenje zakona.

Zanimljivo je i da su senatori već pisali ambasadorima SAD u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih. Navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Senatori su upozorili da su slične primedbe primili i od drugih zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.

Najštetnija posledica američkog miješanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD i navode da takve podele otvaraju prostor mešanju Rusije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI