Americki naucnici na korak od leka za rak

IMUNOTERAPIJA POBEĐUJE RAK! Američki naučnici na korak od leka za kancer, PRVI REZULTATI OBEĆAVAJU!
Novi lekovi podstiču naše telo da se samo pokrene i bori protiv tumora, sve dok ga ne savlada. Najbolje rezultate pokazala kod obolelih od leukemije, raka pluća, bešike, bubrega, melanoma…

Naučnici u Americi nalaze se na dobrom putu da konačno usavrše terapiju koja može da izleči rak, što daje novu nadu milionima obolelih! U pitanju je imunoterapija, metoda koja podstiče naše telo da se samo pokrene i bori protiv tumora, sve dok ga ne savlada!

Kako piše čuveni “Njujork tajms”, a prenosi magazin “Nedeljnik”, ovo dostignuće predstavlja jedan od najvećih iskoraka u lečenju raka u poslednjih pola veka.

Do sada se ova metoda, koju uveliko primenjuju lekari u SAD, pokazala veoma uspešnom kod nekih od najsmrtonosnijih vrsta kancera, kao što su poodmakli melanomi, Hodžkinov limfom, leukemija, rak pluća, bubrega i bešike.

U ovoj borbi protiv raka udružile su se farmaceutske kompanije i filantropi, koji ulažu milijarde dolara u istraživanje i razvoj imunoterapije.

– Korišćenje imunosistema za borbu protiv raka je medicinski san koji sada postaje stvarnost! Ljudi pitaju, čekaju, mole da dođu na ta ispitivanja – rekla je dr Arlin Sigker Radke, onkolog u Centru za rak “Anderson” Univerziteta u Teksasu. 

Da imunoterapija predstavlja budućnost u lečenju najtežih oblika raka, potvrđuje i priča Amerikanca Stiva Kara (57), koji je bolovao od mikrocelularnog karcinoma pluća. On je u decembru 2014. započeo lečenje raka imunoterapijom. Lekovi koje je primao podsticali su dejstvo “ćelija ubica”, limfocita i podvrsta belih krvnih ćelija koji se često opisuju kao “vojnici našeg imunosistema”. Nakon godinu dana Stivov tumor se iz druge faze preobrazio u četvrtu fazu, što je otvorilo mogućnost za operaciju i konačno izlečenje. Pre mesec dana, nakon što su mu hirurzi uklonili trećinu desnog plućnog krila, otkrili su da je tumor potpuno nestao.

Udruženje pacijenata: I mi hoćemo savremene lekove

U Udruženju pacijenata obolelih od raka jetre i debelog creva pomno prate američka istraživanja u suzbijanju raka i nadaju se da će imunoterapija uskoro stići i kod nas.
– Nada svakako postoji, ali bi nadležne institucije morale više da se pozabave ovim stvarima zarad dobrobiti naših pacijenata – apeluju iz ovog Udruženja.

– Imunoterapija je po svemu sudeći zbrisala bolest! Organizam je reagovao na najbolji mogući način i nadamo se da je ovo stanje trajno – rekao je dr Metju Helman iz Centra za rak “Sloun Ketering” komentarišući slučaj Stiva Kara.

Stručnjaci iz Srbije se slažu da je imunoterapija revolucionarna metoda u lečenju karcinoma i nadaju se da će ona uskoro biti dostupna i našim pacijentima.

Onkolog i nekadašnji direktor KBC “Bežanijska kosa” prof. dr Vladimir Kovčin kaže za Informer da je imunoterapija pokazala najveći napredak u lečenju karcinoma u poslednjih 50 godina.

– Očigledno je da je era citostatika prošla jer nijedan novi citostatik nije otkriven i registrovan u poslednjih deset godina nigde u svetu. Akcenat se stavlja na biološke lekove i individualni pristup prema genetskim karakteristikama pacijenta i njegove bolesti, kao i na imunoterapiju koja je značajno unapredila lečenje karcinoma – ističe prof. dr Kovčin.

Onkolog i direktor Klinike za medikalnu onkologiju prim. dr Davorin Radosavljević navodi da nove metode imunoterapije predstavljaju ogromno dostignuće u medicini i pomažu u lečenju poodmaklih faza karcinoma.

– Imunoterapija postiže dobre rezultate kod raznih malignih oboljenja, pa čak i kod onih gde ni hemioterapija ne deluje. Ipak, pacijenti u Srbiji će na ovo “medicinsko čudo” morati još da sačekaju jer su lekovi koje obuhvata ova faza lečenje preskupi. Ostaje nam da se nadamo da ćemo i mi u dogledno vreme moći da priuštimo našim pacijentima ovaj način lečenja – ističe za Informer dr Radosavljević.

KAKO DELUJE IMUNOTERAPIJA

Istraživači su sada usredsređeni na dve vrste imunoterapije koje obećavaju ozdravljenje. Jedan postupak prilagođava se svakom pacijentu pojedinačno tako što mu se neke imunoćelije vade, genetski se menjaju kako bi “ubile” rak, a onda se vraćaju u krvotok. Ovaj pristup doveo je do dugotrajnih poboljšanja kod nekoliko stotina dece i odraslih obolelih od smrtonosnih oblika leukemije ili limfoma.
Drugi pristup koristi masovno proizvedene lekove koji se ne prilagođavaju pojedincima. Ti lekovi oslobađaju imunoćelije za borbu protiv raka tako što blokiraju mehanizam zvani ‘rampa’ kojim rak onesposobljava imunosistem.
Ove lekove, zvane “inhibitori rampe”, Uprava za hranu i lekove SAD odobrila je za lečenje melanoma, Hodžkinovog limfoma i raka pluća, bubrega i bešike.
– Pacijenti stalno traže ove lekove među kojima je i “kitrud”, poznat i kao “lek Džimija Kartera”, zahvaljujući kojem se, uz hirurgiju i zračenje, bolest nije vratila bivšem predsedniku SAD iako mu se melanom proširio na jetru i mozak – kažu u Upravi za hranu i lekove SAD

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI