AMEKSANDAR VULIN: UHAPSENA ZENA ILEGALNOG STARACKOG DOMA U PANCEVU

Ženi koja je danas uhapšena zbog organizovanja nelegalnog staračkog doma u Pančevu, u kojem je u požaru stradalo troje ljudi, a povređeno 11, do sada je dva puta zabranjivan rad u toj delatnosti, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin
 
– Ovo je treći put, pronašli smo istu ženu sa istim radnicima kao i predhodna dva puta, da rade u ilegalnim domovima i sve na teriroriji Pančeva – rekao je ministar novinarima na beogradskom Sajmu knjiga.

Vulin je upitao tužilaštvo i sve nadležne državne organe kako je moguće da se to dešava i upitao decu tih ljudi zašto su svoje roditelje ostavili u ilegalnom staračkom domu.

Vulin je dodao da na sajtu Ministarstva rada postoji spisak legalnih domova za stare i apelovao na decu da ne ostavljaju svoje roditelje u ilegalnim domovima, naglasivši da oni nisu vlasništvo svoje dece i da nisu potpisali saglasnost da budu u tim domovima. 

– Kao što vidite oni nemaju zdravstvenu zaštitu, nemaju, lekara, protivpožarnu zaštitu. Država ne može sve sama, ne može da istraži svaki stan. Ovaj dom je bio čak i deo hostela – rekao je on.

Ministar je ukazao da je neophodno da se traži licenca i da se na sajtu Minsitarstva provere informacije, ali i da je potrebno da tužilštvo i sudovi ozbiljno shvate to delo .

– Ja smatram da je ovo protivpravno lišenje slobode. Doveli ste čoveka, ostavili bez njegove saglasnosti, to nije zanemarivanje – rekao je Vulin i upitao kako je moguće da niko nije ništa prijiavio tužilaštvu, policiji, centru za socijalni rad, nadležnim organima…

– Nastavićemo još više da se borimo, nećemo odustati, ali potrebna nam je i podrška dece – rekao je Vulin, ali i ukazao da nikada neće biti moguće da se zatvore svi domovi.

On je istakao da bi to bilo kao kada bi se reklo da neće biti krađe, što nije moguće, ali i da je u proteklih 11 godina, koliko inspektori socijalne zaštite postoje, ukupno pronađeno i zatvoreno 42 ilegalna doma za stare.

– U protekle dve godine, koliko sam ja ministar, pronašli smo i zatvorili 56 ilegalnih domova za stare. Ministarstvo za rad je prepoznalo ovaj problem i daćemo sve od sebe da se to rešava i da se borimo protiv tog zla – obećao je ministar.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI