ALEKSANDAR VUCIC KONFERENCIJA ZA NOVINARE 30-10-2016 (VIDEO)

Vučić: POVEĆAĆEMO PLATE I PENZIJE! Smenićemo direktore koji loše posluju, a za oružje čekamo analizu DNK (VIDEO)

Konferencija za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića – dan posle pronalaska oružja u blizini njegove kuće i dogovora sa MMF

Posle dugih i teških razgovora Vlada Srbije i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda postigli su načelan dogovor da se povećaju plate u javnom sektoru i davanja za penzije. Koliko i kome će primanja biti veća, saopštiće na konferenciji za novinare premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović. Premijer će se obratiti javnosti, dan nakon što je pronađeno oružje u blizini njegove porodične kuće.

Na samom početku obraćanja, premijer Aleksandar Vučić istakao je da su iza nas dugi i teški pregovori sa MMF-om.

– Imamo još godinu dana aranžmana sa njima, i želim da se zahvalim građanima Srbije koji su verovali da mi to možemo da ispunimo. Već prošle godine smo krenuli sa vraćanjem smanjenih plata i penzije i povećavanjem. Ostvarili smo velike rezultate na koje smo ponosni i koji će ući u istoriju – naglasio je premijer.

On je rekao da je dogovoreno da na kraju oktobra suficit bude oko 30 milijardi, a predviđeni deficit oko 900 miliona evra.

– Železaru smo rešili, naši kineski prijatelji su nam spasli živote. Ogroman problem imamo sa rudarsko topioničarskim basenom Bor, i da je taj problem mnogo veći nego što sam zamišljao da jeste.

Dodao je kako taj problem mora da reši u narednih šest meseci, oni znaju da njih država Srbija izdržava. Otkrio je kako 4. decembra ide na sastanak, gde će pokušati da reši sve probleme koje Srbija ima u Boru, da će moliti Kineze na kolenima da uzmu RTB Bor, jer mi ovo ne možemo više da izdržimo.

Takođe se osvrnuo na problem Azotare, i rekao da i to mora da reši.

Sve to je, kako je rekao, jedan od razloga zašto smo svi morali da budemo mnogo oprezniji kada su u pitanju plate i penzije.

Najavio je povećanje plata u raznim sektorima od pet odsto.

Ne smem da iznesem sve precizne podatke, ali ono što mogu da potvrdim je da će ljudima u prosveti između 6 i 7 odsto biti uvećane plate, zdravstvenom osoblju, policajcima i vojnicima 5 odsto, socijalnim ustanovama isto 5 odsto, kulturnim radnicima 5 odsto, o radnicima u pravosuđu ćemo još videti u narednim danima, jer oni imaju čudne zahteve. Što se penzionera tiče, za ovu godinu ćemo isplatiti po 5.ooo do 6.ooo dinara, svakom linearno, ići ćemo i na povećanje penzija od 1. januara u iznosu od 1,5 do 1,7 odsto – naglasio je Vučić.

Mi ćemo za ovu godinu, za 2016. vrlo brzo isplatiti, za tri do četiri nedelje, 4-5 hiljada dinara, a ići ćemo i na povećanje penzija do 1. januara, videćemo koliko, u zavisnosti od toga koliko nam ostane. A onda ćemo, sledeće nedelje u skladu sa tim videti da se povećanje nastavi – kazao je premijer.

Srbija sledeće godine, krajem godine završava aranžman sa MMF-om i nakon toga ćemo samostalno moći da delujemo, objasnio je premijer.

– Već početkom godine ćemo preći prosečnu platu u Srbiji od 400 evra uz ova povećanja, a onda ići dalje – kazao je premijer.

O navodnom pokušaju atentata:

Premijer Vučić je rekao da je njegov posao da se bavi istinom, a ne ubistvom.

Nisam ubica i neću da učestvujem u ubistvima. Bolje da budete ubijeni, nego da ubijete nekoga. Čuo sam određene stvari, ali nedovoljno da bih sa time izlazio u javnost. Sinoć su uzeti svi otisci, siguran sam da će se naći parcijalni DNK, pa ćemo ustanoviti. Mislim da je nemoguće da ne nađemo parcijalni DNK, tako da bi trebalo da nam to pomogne da saznamo ko stoji iza toga. Što se tiče političkih protivnika, ne razmišljam o njima – odgovorio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tamo su pronađene dve ofanzivne, dve defanzivne bombe razarajućeg dejstva, sa sve zoljom – da je to eksplodiralo, moglo je da strana dvadesetoro dece, smatra premijer. Taj ko je to uradio, mora da dobije ogromnu kaznu jer je ugrozio bezbednost velikog broja ljudi. Dodao je kako nema više informacija o nemilom događaju, te da će više informacija, kako se nada, imati do kraja dana.

Povodom navodne proslave Noći veštica u američkoj ambasadi na kojoj su, navodno, američki marinci maskirani u fantomke vikali uvrede upućene premijeru, Vučić je rekao:

Naše službe su me upoznale sa crnim humorom američkih marinaca, ali osim tupavog humora ništa drugo nisam primetio. Nisam očekivao ništa inteligentnije – rekao je Vučić dodavši da ne misli da to ima bilo kakve veze sa ostalim stvarima i da “kada ima sumnje i slutnje, veruje svojoj državi i njenim službama”.

On je dodao i da “prepoznaje rukopis zolja, da je biilo toga ranije u sličnim organizacijama”.

U 16 i 5 juče je neko dojavio o oružju, a Stefanović mi je rekao da ima sumnje. Međutim, nije rekao gde je bilo oružje, a ja sam pogodio da je bilo tamo gde je pronađeno – rekao je premijer.

Dodao je i da je bilo i ranije najava i pretnji, ali bez direktnih dokaza, kao što je to bilo u slučaju Crne Gore.

Biću dovoljno bezobrazan i drzak da čuvam nezavisnost i samostalnost Srbije, i dovoljno hrabar da Srbima kažem ono što ne žele da čuju – rekao je Vučić.

VUČIĆ O ORUŽJU U JAJINCIMA: Ako su hteli da me ubiju, sa tog mesta nisu mogli da promaše!
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom pronalaženja oružja u blizini njegove kuće u Jajincima da još čeka podatke iz istrage i da se nada da je to oružje neko ostavio slučajno…
– Ne znam odakle dolazi pretnja, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da o oružju koje je u subotu pronađeno u blizini njegove porodične kuće u Jajincima u ovom trenutku ne zna ništa više nego što je objavljeno.

VUČIĆ: Očekivao sam tupavi humor američkih marinaca!

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je danas kod njega bio direktor BIA, da nije saznao ništa novo o oružju koje je pronađeno blizu njegove porodične kuće, ali i da veruje svojoj državi i službama.

– Malo je čudno sve, nemam pojma – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanja u kojima se jučerašnji događaj okarakterisao kao pokušaj atentata, Vučić je precizirao da “nije bilo pokušaja atentata”, mada je čudno mesto izabrano za ostavljanje oružja.

Na pitanja da li se oseća bezbedno i da li veruje službama, premijer je naveo da je njegov posao da veruje svojoj državi i bezbednosnim službama.

– Ja verujem svojoj državi i službama – ponovio je Vucicć i dodao da očekuje da će uraditi šta treba i otkriti o čemu se radi.

Upitan za proslavu “Noći veštica” u ambasadi SAD i priča da su američki marinci bili obučeni kao fantomi, da su nosili majice “Savamala demolation tim” i uzvikivali najružnije stvari o njemu, Vučić je rekao da su ga službe obavestile o tome, i da, ako je to tačno, ništa drugo nije ni očekivao od tupavog humora američkih marinaca i da ništa inteligentnije nije ni očekivao.

– Ne mislim da to ima ikakve veze sa ozbiljnim stvarima”, dodao je Vučić.

On je rekao da su uzeti svi otisci i sve što je potrebno.

– Siguran sam da će se naći bar parcijalni DNK i ustanoviti šta je bilo. Ako i to ne pronađemo, znaćemo o čemu se radi – rekao je premijer

Vučić e rekao da je čuo određene stvari, ali da mu to nije kredibilno da bi sa tim izlazio u javnost.

Naveo je da su sinoć uzeti svi otisci, te da je siguran da će se naći parcijalni DNK, preko čega će više moći da se otkrije, navodeći da će se sve znati do večeras.

– Ako ne pronađemo parcijalni DNK, onda ćemo svi znati o čemu se radi. Sve ćemo da znamo večeras, pošto je gotovo nemoguće da nema parcijalnog DNK, neko je mora da stavi metke u šine, a nisu sve dokori nauka da bi mogli da izvedu. Ako ne nađemo ništa, onda mi je jasno o čemu se radi, ali ne znam odakle dolazi. I dalje sam kao guska u magli, bez obzira na bezbroj teorija – rekao je Vučić.

Ne pada mi na pamet da uvodim vanredno stanje…

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ni ne razmišlja o eventualnom uvođenju vanrednog stanja zbog bezbednosne pretnje, odnosno arsenala oružja, koje pronađeno u subotu u blizini njegove porodične kuće u Jajincima.

– Ne pada mi na pamet nikakvo vanredno stanje… Ne postoji Srbija zbog mene, niti zbog ministara, već smo mi tu da radimo za Srbiju i njene građane – rekao je premijer odgovarajući novinarima.

Na pitanje šta će se raditi ako se dokaže da slučaj ima veze sa ugrožavanjem njegove bezbednosti, Vučić je rekao da će to naknadno proceniti:

– Valjda sam ja zadužen za sve službe – rekao je i dodao:

– Prvo ću videti šta ću ja da uradim.

Na pitanje da li zna šta je sve iz UKP “isporučivano” predstavnicima stranih službi Vućić je potvrdno odgovorio.

Upitan kako vidi komentare svojih političkih protivnika, Vučić je rekao da nije zainteresovan za to, već samo za bolju Srbiju.

Na pitanje da li to što se desilo ima veze sa pritiscima spolja, Vučić je rekao da o tome ne može da govori.

– Jedini problem je što su ljudi iz mog obezbednja, u koje ja imam poverenje, rekli da je to idealno mesto, da bi ga i oni izabrali. To je bilo jedino mesto – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nema nikakve podatke sem onih do kojih je došla i javnost, naglasivši da se sa takvim stvarima ne igra.

Navodeći da je svojim ušima i očima video i čuo dokaze za čudna zbivanja u Crnog Gori, Vučić je rekao da nije ubica i da neće da učestvuje u ubistvima.

– Bolje da budete ubijeni, nego da ubijate – rekao je Vučić.

– U 16.05 neko je dojavio o oružju, Stefanović mi je rekao da ima sumnje, ali nije rekao gde je bilo oružje, a ja sam pogodio da je bilo baš tamo gde je pronađeno. Stefanović me je pozvao posle pet minuta i pitao, “kako si znao” – rekao je premijer.

Premijer je dodao da ukoliko postoji promil šanse da je neko planirao atentat na njega u Jajincima, sa tog mesta gde je nađeno oružje.

– Zoljom sa te udaljenosti ni ćorav ne bi mogao da promaši. Ne bismo imali nikakve šanse… Ali, nadamo se da je to tamo neko slučajno ostavio. Ponavljam. zabrinut sam jer je moglo da strada neko dete…

DOBRA VEST! Svim penzionerima do 6.000 dinara, povećanje od 1. januara!

Jednokratna pomoć za penzionere od 5.000-6.000 dinara biće isplaćena svima, linearno, i to u naredne tri do četiri nedelje, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić

– To jednokratno povećanje važi za sve penzionere, jer računamo da ljudi mogu da se obraduju, da potroše neki novac za Svetog Nikolu, Novu godinu, Božić… ko šta slavi – rekao je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, od 1. januara 2017. godine ići će se na povećanje penzija od 1,5 do 1,7 odsto.

Vučić je skrenuo pažnju i na to da je inflacija niska, 0,9 do jedan odsto, što znači da poskupljenja neće anulirati povećanje, odnosno da će svi penzioneri osetiti taj boljitak.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI