ALEKSANDAR VUCIC i MIRO CERAR: Srbija i Slovenija nemaju otvorenih pitanja – odnosi dve zemlje sve bolji!

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu, te da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije

Vučić je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.

Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene dve zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona evra, a očekuje se da ove godine ta razmena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijaru evra.

Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde evra, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona evra.

Vlade Srbije i Slovenije potpisale sporazume o saradnji!

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su danas nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije “Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti – železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja”.

Program saradnje između Minsitarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije za period 2016-2020. godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Potpisan je i Memorandum o saradnji između Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije, koji su parafirali direktori dve institucije Vladimir Marić i Vojko Toman.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predao je šefu slovenačke diplomatije Karlu Erjavecu Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Kaže da ne investira samo Fruktal u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.

– Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napradak – rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom nemamo gotovo nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali je, na primer, danas već rešeno pitanje Beogradske banke i Ljubljanske banke u Njujorku.

Vučić: E, da mi je da imam probleme kao Cerar!

Premijer Aleksandar Vučić danas se požalio slovenackom kolegi Miri Ceraru da bi voleo da ima “njegove probleme”.

– To malo što ih je pogodilo, ispostavilo se kao najveći problem. Mislio sam da će govoriti do sutra, a to je nama kao muva na međeda – primetio je Vučić nakon što je Cerar govorio o problemima koje Slovenija ima u vezi s migrantskom krizom.

– Voleo bih da za 30, možda i za 20 godina i mi imamo slične probleme kao Miro, a ako uspemo u tome, bićemo na dobrom putu – rekao je Vučić.

On je dodao da je nama najveći problem da sačuvamo mir i stabilnost, a da na unutrasnjem planu nemamo briga, ni velikih bojazni, jer očekujemo dalji rast privrede, čak 3,5 odsto iduće godine, iako je MMF predvideo tri odsto.

– Želim da razvijamo privredu, ekonomiju, a to možemo da ostvarimo kad budemo imali ovakve prijatelje – poručio je Vučić na pres konferenciji s Cerarom.

Dodao je da je bilo reči i o, za Srbiju veoma važnom, pitanju nezaposlenosti mladih, koja je kod nas 43 odsto, dok su Slovenci uspeli da je skinu na 16,2 odsto.

– Premijer Cerar i ja smo o tome razgovarali i nasamo i naši timovi su razgovarali šta treba da uradimo, šta da naučimo, da bismo našli rešenje za taj problem – rekao je Vučić.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da Slovenija i Srbija imaju odlične političke, ali i prijateljske odnose, i ukazao da je Srbija značajan deo evropske porodice i važan akter stabilnosti Zapadnog Balkana.

Vučić: Slovenci, dođite za Novu godinu, biće spektakularno!

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je danas građane Slovenije da dođu u Srbiju kao turisti, posebno za Novu godinu i “srpsku” Novu godinu, jer, kako je rekao, ovde će za svoj novac dobiti više nego bio gde.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, primetio da je Cerar “iskoristio minute na TV da izreklamira slovenački turizam”, te je on učinio to isto pozivom Slovencima da dođu u Srbiju.

– Evo, pozivam ih da dođu za Novu godinu, ali i ”srpsku” Novu godinu, čujem da će biti spektakularno, a gde drugo mogu tako dobro da se provedu – poručio je Vučić i dodao:

– Dobrodošli u Srbiju, ovde će za novac koji potrošite da dobijete više nego bilo gde drugo”.

Cerar je rekao da Slovenija pomaže Srbiji, kao prijateljskoj zemlji, da za nju ostanu otvorena vrata za ulazak u EU i da se zalaže za što brže otvaranja poglavlja.

Kako je rekao, slovenački stručnjaci sa iskustvom i znanjem pomažu Srbiji u tom pogledu kroz tvining projekte.

Srbija je, prema njegovim rečima, značajan deo evropske porodice i važan faktor i akter stabilnosti zapadnog Balkana, što je bitno za saradnju i očuvanje mira.

Cerar je posebno istakao ulogu Srbije u migrantskoj krizi, ističući da dve zemlje i u toj obalsti sarađuju.

Slovenački premijer je naveo i da zemlje EU treba da saslušaju i šta imaju da kažu zemlje koje nisu članice, a koje imaju aktivnu ulogu u rešavanju te krize.

On je, govoreći sastanku dve vlade i rezultatima, istakao da je posebno zadovoljan što je sa premijerom Vučićem dogovorio otvaranje perspektive u saradnji mladih.

I premijer Slovenije je kao i njegov kolega iz Srbije istakao je zadovoljstvo privrednom saradnjom i povećanjem robne razmene.

Kako je rekao, posebno je zadovoljan što su ispunjene stvari dogovorene na prethodnim sednicama.

– Želimo sarađivati u svim oblastima – poručio je Cerar i pozvao sve građane Srbije da dođu na planine, more i banje u Sloveniji, ali i takođe svoje sunarodnike da posete Srbiju.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI