ALBANCI PRETE BRATISLAVU DIKICU

GENERALU DIKIĆU UGROŽENA BEZBEDNOST: Albanski teroristi mu prete u crnogorskom zatvoru!
Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je sa još 19 srpskih državljana uhapšen 15. oktobra zbog sumnje da je planirao napad na državne institucije Crne Gore tokom izborne noći, tvrdi da je protiv četničkih grupacija i da se ne oseća bezbedno zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista

Istakao je i da ga je uniformisana i zatvorska policija tretirala profesionalno, ali ne i njihove kolege u civilu, saopštio je predsednik Saveta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković, koji je posetio osumnjičene u pritvoru.

Kako je saopštio Zeković, tokom posete je razgovarao sa 13 pritvorenih, dok mu nije omogućen razgovor sa pritvorenikom A.A, zbog čega će, kako je istakao, zatražiti ponovnu posetu pritvoru.

Predsednik Saveta je kazao da su osumnjičeni potvrdili da tokom salušanja nije bilo pritisaka od strane policije, kao ni prekoračenja ovlašćenja, ili drugog neprofesionalnog ponašanja.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić kazao je Zekoviću da nema primedbi na postupanje uniformisane i zatvorske policije, za razliku od njihovih kolega u civilu.

– Pojasnio je da mu je prilikom lišavanja slobode, pošto je vezan, službenik u civilu, oko 52-3 godine, sede kose, visine 1,85 do 190 cm, navodno više puta rekao `Hoćeš li da te zalepim`. Kaže da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je primedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari ali ih, na interesovanje Saveta, nije uneo u isti već je čak, i pored navodnih primedbi, isti potpisao – istakao je Zeković

Dikić tvrdi i da su mu podmetnuti telefon i ključevi pre hapšenja.

– Taj telefon je, prema navodima, dobio ispred “Delta sitija” neposredno pred hapšenje a ključeve je u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja motornog vozila nakog čega je usledilo momentalno hapšenje – objasnio je Zeković.

Bivši komandant Žandarmerije je rekao da „poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje”

Dikić je tražio da mu se uradi detaljan telefonski listing i omogući poligrafsko testiranje.

– Ističe da je protiv četničkih grupacija, a `kamoli da se dovodi u vezu sa njima`. Naglašava da je aktivan u Patriotskom pokretu Srbije i da se ne oseća bezbedno te da mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista.

Dodatno, tvrdi da mu se u istražnom zatvoru ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju. Predstavniku Saveta je saopštio da je osoba sa invaliditetom i da boluje od karcinoma – poručio je Zeković.

On je razgovarao i sa pritvorenom K.H.(39), diplomiranom scenografkinjom za TV, pozorište i film, iz Beograda, koja nije imala primedbi na postupanje policije, ali je napomenula da je policija tokom privođenja nije pretresla, a njenu torbicu je pregledao muškarac.

Građevinska tehničarka u penziji iz Novog Sada B.B. (61), rekla je Zekoviću da je policija lišila slobode u hostelu.

– Kaže da su policijski službenici naredili da pokupe svoje stvari iz sobe pođu sa njima u stanicu. Odmah su im, u sobi, oduzeli telefone. Njima iz sobe nisu vezane ruke prilikom odvođenja. Kaže da je kasnije protestvovala zbog uzimanja DNK kao i da je sve vreme tražila kontakt sa advokatom – objasnio je Zeković.

B.B. tvrdi da je u Crnu Goru došla da bi „dogovorila promociju knjige i susrela se sa `legendarnim četničkim vojvodom Č.D. koji je preživeo strašna stradanja`“. Istakla je da je aktivna u Svečetničkom Srpskom pokretu.

Rukovalac građevinskih mašina N.Đ. (1982) iz Šabca istakao je da nije pružao otpor pri lišavanju slobode ali ga je, kako tvrdi, policajac udario nekoliko puta, po leđima, dok je stajao okrenut glavom ka zidu.

– Ističe da ne želi da to prijavljuje jer razume da policija treba biti gruba prema onima za koje misle da su teroristi – rekao je Zeković, istakavši da je N.Đ. kazao da su policajci bili ljubazni i korektni kada su videli da su privedeni bezopasni. I on je saopštio da je simpatizer ravnogorske ideje.

Kad su me hapsili pošto sam bio vezan, službenik u civilu, oko 52-53 godine, sede kose, visine 1.85 – 1.90 metara više puta mi je rekao “Hoćeš li da te zalepim?” – ispričao je Dikić

Predsednik Saveta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković, koji je u petak razgovarao sa pritvorenim srpskim državljanima u podgoričkom zatvoru, saopštio je da niko od njih nije imao primedbe na tok saslušanja i postupanje policije u uniformi i zatvoru.

U izveštaju o razgovoru sa 13 od 14 pritvorenih državljana Srbije navodi se da je Dikić rekao da su mu podmetnuli ključ i telefon kao i da je izbegao mogućnost da bude uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje, a piše i da mu nije omogućen razgovor sa pritvorenikom A. A, zbog čega će tražiti da ponovo poseti pritvor.

Noć uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori uhapšeni su B. D, P. A, D. S, S. Ć, M. D, A. Č, S. Đ, I. M, D. M, M. A, N. Đ, B. M. i K. H.

Pod inicijalima B. D. (1970), penzionisani general i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, označen kao vođa grupe, u razgovoru sa Zekovićem je rekao da je on “protiv četničkih grupacija, a kamoli da se dovodi u vezu sa njima”.

Dikić, navodi Zeković u izveštaju, nije imao primedbi na postupanje uniformisane policije i zatvorske policije, a rekao je i da su profesionalni, za razliku od policije u civilu.

– Kad su me hapsili pošto sam bio vezan, službenik u civilu, oko 52-53 godine, sede kose, visine 1.85 – 1.90 metara više puta mi je rekao “Hoćeš li da te zalepim?” –  ispričao je Dikić.

Naveo je i da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je i primedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari, ali ih nije uveo u zapisnik, koji je potpisao.

Dikićeva primedba je, navodi se u Izveštaju Saveta, ključ i telefon koji su mu, kako kaže, podmetnuti od policijskog saradnika.

Foto: AP/Tanjug

Taj telefon je, prema navodima, dobio ispred tržnog centra “Delta siti” neposredno pred hapšenje, a ključeve je u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja motornog vozila, nakog čega je usledilo hapšenje.

– Poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje – rekao je Dikić.

Ističe da je od prvog trenutka insistirao da se uradi detaljan telefonski listing i da mu se omogući poligrafsko testiranje.

Prema njegovim rečima, aktivan je u Patriotskom pokretu Srbije i ne oseća se bezbedno, jer mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista, a u istražnom zatvoru mu se, kako tvrdi, ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju, jer je “osoba sa invaliditetom i boluje od karcinoma”.

Među uhapšenima je i jedna žena. U Izveštaju Saveta za građansku kontrolu policije navedena je pod inicijalima K. H. (1977), iz Beograda, a reč je o, kako se navodi, diplomiranoj scenografkinji za TV, pozorište i film.

Ona takođe nije imala primedbe na postupanje policije tokom hapšenja i zadržavanja u prostorijama za obezbeđenje.

Napomenula je da lično nije pretresana, a da je pretres njene torbice obavio muškarac.

Među 14 uhapšenih ima srpskih državljana iz Novog Sada, Šapca i Grocke.

Foto: AP/Tanjug

Jedan od njih je Šapčanin M. A. (1990), poljoprivrednik i taksi vozač.

On je Zekoviću rekao da je policija pri upadu u sobu u motelu “Venecija” bila gruba, “što se dalo za očekivati kada su mislili da smo teroristi”.

Kaže da su kasnije bili korektni i da je ponašanje prema njima bilo normalno.

– Naredili su da stojim uza zid. Počeo sam da drhtim, jer ne mogu puno da stojim na nogama. Policijac mi je tada prišao i rekao “Šta drhtiš pi…, uplašio si se, a?” – tvrdi Zekovićev sagovornik.

Tada ga je, kaže, policajac udario nekoliko puta čizmom u koleno i po listu gde ima tetovažu, kao i pesnicom u leđa.

– Zabolelo me je i skoro da sam pao – istakao je ovaj pritvorenik predstavniku Saveta za građansku kontrolu policije.

– Inspektor u civilu je bio ljubazan. Doneo mi je patike da obujem, jer sam mu prethodno objasnio koje su moje. Patike su, to se sećam, ne znam kako i zašto, bile ispljuvane – rekao je M. A.

Rekao je da je u Crnu Goru došao zbog posete manastirima i da je simpatizer četnika.

– Moj pradeda Milan je nosilac Albanske spomenice i mi negujemo na taj način tu tradiciju. Uvek kad mogu obilazim i idem na četničke skupove. Najčešće pomažemo radom po manastirima – naveo je.

U prostorijama za zadržavanje policijski službenici su bili, istakao je ovaj pritvorenik, ljubazni i profesionalni.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI