ALBANCI OBUCENI U SRPSKE UNIFORME HTELI DA UPADNU U MAKEDONIJU

Srpske obaveštajne službe doble informacije da postoji opasost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni Albanci
 

Osim njih, u taj scenrio je uključen i deo vlasti u Makedoniji, saznaju “Večernje novosti”.Plan je, prema saznanjima “Novosti”, da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije. Oni bi navodno trebalo da budu obučeni u uniforme naših vojnih ili policijskih jedinica.Njihov zadatak bi bio da na nepristupačnim delovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorije, navodi beogradski list pozivajući se na sazanja koje su dobili od operativaca s terena.

Ti operativci su naveli da je dalje plan da se sečeka da ti “uljezi” u srpskim uniforama budu snimljeni, što bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije jer bi se to tumačilo kao da mi pokušavamo da organizujemo neku oružanu pobunu u Makedoniji. Dalje, plan je da se zvanični Beograd optuži i da ima pretenzije na teritoriju susedne države i da želi da pocpa teritoriju Makedonije.
Drugi deo plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, a koja bi započela “spektakularnim hapšenjem” izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji. To bi podrazumevalo da se uhapse bivši pripadnici DB i BIA, koji su se penzionisali, a koji žive u Makedoniji i uglavom su slabijeg imovinskog statusa.

Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kaju prelile i na Kosovo, tvrdi dobro obavešten izvor “Novosti”. Ta saznnja naših operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni funkcioneri Makedonije, navodi dalje list.
Ovaj scenario baca senku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rešene sve nesuglasice dve zemlje.
Međutim, bezbednosne infomacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije. Iza svega stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očerkvanja dobija posebno na značaju ako se uzme u obzir da je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI