Ako ste žrtva agencije ili banaka, PODNESITE PRIJAVE PROTIV UTERIVAČA!

Ako ste žrtva agencije ili banaka, PODNESITE PRIJAVE PROTIV UTERIVAČA!
Svi koji su doživeli pretnje od operatera agencija koje rade za banke mogu da se zaštite na više načina i spreče dalju torturu

 

ŠTA JE SVE NEZAKONITO

* Razgovori se neovlašćeno snimaju. Na osnovu toga može se podneti krivična prijava i protiv agencije i protiv banke jer preslušavaju te razgovore.
* Lažno se uvećavaju dugovanja. Ako neko uplati samo jedan dinar više od stvarnog dugovanja, izvršeno je krivično delo prevare.
* Prevara je takođe ako se traži od člana porodice dužnika da on izmiri dugovanja, samo zato što mu je otac, majka, dete.
* Dešava se da je klijent preminuo i nije sproveden ostavinski postupak. Dok sud ne odredi ko su naslednici, niko ne može da odgovara za dug pokojnika. On se nasleđuje srazmerno udelu imovine koji je dobijen na ostavinskoj raspravi. Međutim, iz agencije zovu srodnike i traže da izmire dugovanja iako nisu proglašeni za naslednike. Ako bilo ko pre ostavinske rasprave uplati jedan jedini dinar, i to je krivično delo prevare.
* Krivično delo zlostavljanja i mučenja. To su učestali pozivi u kojima se preti, ucenjuje, vrši pritisak.
* Krivično delo neovlašćenog prikupljanja podataka. Ne samo što se prikupljaju bez dozvole i obaveštenja, već se obrađuju unošenjem u sistem. Zakonski to ne smeju da rade ni banka ni agencija

Đorđe M. je podneo prijave protiv 14 banaka u čije ime je pozivao dužnike. Obratio se povereniku, Narodnoj banci Srbije i tužilaštvu. On apeluje na sve ljude koji su žrtve, kako kaže, zlostavljanja, da ne sede skrštenih ruku već da se zaštite od nezakonitih postupaka kojima su izloženi.

– Prvo sam podneo prijavu direktoru agencije kao interni uzbunjivač. Ukazao sam šta se sve nezakonito radi u okviru firme, ali ta prijava je ignorisana. Zatim sam otišao korak dalje. Povereniku sam podneo prijavu za neovlašćeno prikupljanje podataka. Prijavu NBS podneo sam za 14 banaka sa kojima sam ja radio. Njima sam ukazao na to da operateri agencije nemaju minimalno znanje o pružanju bankarskih usluga i bankarskom poslovanju, što se zahteva od svakog predstavnika banke. Na taj način banka krši etiku i dobre poslovne običaje. Predajom podataka o klijentima agenciji bez prethodnog obaveštenja i dozvole banka vrši krivično delo odavanja poslovne tajne.

Međutim, NBS mu je saopštila da se obratio nenadležnom odeljenju, jer nije bio žrtva.

– Rekli su mi da će proslediti predmet nadležnom odeljenju. Za sada nisam dobio nikakav odgovor, iako su bili u obavezi po zakonu o uzbunjivačima da me obaveste gde je završila prijava. Podneo sam dve krivične prijave tužilaštvu – za prikupljanje podataka i snimanje i prisluškivanje, koje su odbačene, jer nisam lično oštećen. Prihvaćene su mi dve krivične prijave – za zlostavljanje i mučenje, i za prevaru, koje sam imao pravo da podnesem. Oba predmeta i dalje stoje u tužilaštvu, nisu se pomerila sa mrtve tačke. Jedino me je poverenik obavestio da je postupak pokrenut i nekoliko puta su me pozvali da im dodatno pomognem u toj njihovoj istrazi – kaže Đorđe M., koji je spreman da besplatno pomogne.

– Kao pravnik, želim da pružim besplatnu pravnu pomoć svakome ko želi da podnese prijavu protiv agencije ili banke. Neka pišu na mejl: tvoja.prava@gmail.com.

UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PRAVA

1. Pismeno obraćanje banci s prigovorom o postupanju i radu agencija, kao i da banka nema prava da prenese podatke drugom privrednom društvu. Kada od banke dobiju ili ne dobiju odgovor u roku od 15 dana, obraćaju se Narodnoj banci Srbije.
2. Podnošenje četiri krivične prijave – za krivično delo prevare, za zlostavljanje i mučenje, za neovlašćeno prikupljanje podataka i za snimanje i prisluškivanje.
3. Možete da se obratite povereniku za informacije od javnog značaja.
4. U krajnjem slučaju preostaje pokretanje parničnog postupka, ali to je najkomplikovaniji i najskuplji put. Za sve gore navedeno nije potreban novac i nije nužno potreban advokat. Za pokretanje parnice obavezno je imati

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI