KINESKA BANKA STIŽE U SRBIJU: Njihov dolazak će razbiti monopol EU i oboriti kamate!

KINESKA BANKA STIŽE U SRBIJU: Njihov dolazak će razbiti monopol EU i oboriti kamate!
Kineska banka, u vlasništvu države Kine, počinje sa radom u Beogradu u februaru 2017. Prvenstveno će kreditirati kompanije koje hoće da ulažu u Srbiju i Kinu

 
Kineska banka, u vlasništvu države Kine, i peta najveća banka na svetu počinje sa radom u Beogradu u februaru 2017! Ova banka davaće prvenstveno kredite kompanijama koje hoće da ulažu u Srbiju i Kinu, saznaje Informer.

Kineska banka će razbiti monopol koji strane banke imaju na srpskom tržištu
Ljubodrag Savić, profesor

Ekonomski stručnjaci tvrde da će Kineska banka ponuditi privrednicima kredite sa nižom kamatom nego evropske banke, koje će onda i same morati da snize kamate u Srbiji!

Jako prijateljstvo

Da Kinezi u Srbiji planiraju da otvore banku prvi je najavio ambasador Kine u Beogradu Li Manćang pre nekoliko dana.

On je naglasio da je decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine glavni motiv što se na srpskom tržištu otvara njihova banka.

Došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo pre svega poslovnim ljudima, kompanijama, da zajedno rade i posećuju jednu i drugu zemlju. Srbija je prva zemlja u Evropi u kojoj je Kina napravila most, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija – naveo je Li Manćang.

Kineze posebno interesuje saradnja u oblasti izgradnje infrastrukture, privatizacije državnih preduzeća, rudarstva, energetike i turizma.

Stručnjaci kažu da će Kineska banka doneti dobre promene među bankama koje rade u Srbiji. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić podseća da su Kinezi jedan od najvećih investitora u svetu.

Specijalni aranžman

Profesor Bankarske akademije Zoran Grubišić ističe da ovako velike banke sklapaju posebne aranžmane sa kompanijama.
– Treba očekivati da će Kinezi svakom poslu pristupiti ponaosob. Neko će možda dobiti kamatu jedan ili dva posto, a neko kamatu neće ni imati. Njihovo je pravo da svakom klijentu priđu kako žele – zaključuje Grubišić.

Kineska banka će razbiti monopol koji strane banke imaju na srpskom tržištu. Za razliku od zapadnih banaka u našoj zemlji, Kineska banka će podržati projekte koji su dugoročno isplativi. Njima nije toliko važno ako neki projekat ne donosi odmah profit, kao što je to slučaj sa bankama iz EU. Kinezi će gledati da daju povoljnije kamate na kredite privredi od zapadnih banaka, i tako ih naterati da i one snize kamate – kaže Savić i dodaje da banke iz Kine gledaju da predvide i po 20 godina unapred.

Privreda prioritet

Kineska banka će najviše davati kredite svojim kompanijama u Srbiji, ali će odobravati pozajmice i drugim stranim i domaćim firmama. Kinezi će verovatno ponuditi kredite i građanima, ali im to neće biti prioritet – smatra Savić.

Finansijski stručnjak Dušan Uzelac procenjuje da će dolaskom Kineske banke biti olakšano poslovanje između Srbije i Kine.

Kineske firme koje rade u Srbiji sada će imati jači finansijski oslonac, ali se to odnosi i na domaće firme koje nabavljaju kinesku robu i opremu. Ne bi me čudilo da krediti Kineske banke budu i beskamatni. Tako će se lakše sprovesti veliki energetski i infrastrukturni projekti Srbije i Kine – objašnjava Uzelac.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI