AJVAR

“Srpski kavijar “, neljuti ajvar ili pekmez od paprika. Moj svekar je govorio da je neljuti ajvar isto sto i pekmez od paprika , ali ovaj sam spremala za svoju drugaricu. Ovaj recept preporucujem onima koji ne vole ili ne smeju da jedu ljuto i beli luk.

 

Ajvar
Recept sličan ovom u albumu, a pravila sam ga ovako :

  • 30 kg paprika
  • 400 ml ulja
  • 100 ml vinskog sirceta
  • 2-3 kasike secera
  • 4 kasike soli

Priprema:

Znaci, klasika, jedan dan pecenje paprika i ciscenje.
Sutradan mlevenje paprike i przenje.
Ovu kolicinu paprika przila sam oko sat i po, bile su mesnate, ali prilicno vodene, pa zbog toga.
Posle 30-ak minuta vrenja dodaje se ulje, vinsko sirce prokuvano sa secerom i so.

Ajvar je gotov kad varjaca “pravi put” po dnu serpe.
Tegle koje ste drzali 30 minuta na 100 stepeni u rerni, punite vrucim ajvarom.
Tegle se otvorene ostave u rernu na 100 stepeni 30 minuta, a onda se iskljuci rerna i ostave su u njoj do sutradan da se hlade.
Treceg dana se tegle zatvaraju. Ja odozgo posipam svaku teglu sa po nekoliko mrvica konzervansa i pokrijem papirnim maramicama nakapanim sa 2-3 kapi esencije.
Onda zatvaramo tegle metalnim poklopcima i ostavljamo tamo gde nam i ostala zimnica stoji. Dobila sam 12 tegli od ove kolicine.
Uzivajte u srpskom kavijaru:)

 

RECEPT AJVAR 2

Slika i recept Dijane Popović za ajvar. Sjajn recept za ajvar koji nam je Dijana spremila, bez konzervansa i vinobrana.

ajvar

 

 

Sastojci:

  • 10kg  paprike
  • 0,3l ulja
  • soli po ukusu
  • 2 supene kašike sirćet

Priprema:

Paprike očistiti, ispeći i skinuti im kožicu i dobro oprati od semenki.

Samleti za masini za meso.

Samlevene paprike staviti u šerpu pa dodati ulje i na jakoj vatri pržiti oko 10 minuta.

Smanjiti vatru i pržiti još 40 minuta talno mešajući.

dodati soli po ukusu i pred sam kraj prženja dodati sirće.

uključiti rernu na 150 stepeni pa u zagrejane tegle sipati vruć ajvar i staviti da se zapeče u rerni oko 50 minuta.

Nije potreban konzervans.

Najpoplarnije
Facebook Comments
Share