SEDNICA SB UN O KOSOVU

Šef srpske diplomatij Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku žestoko su raspravljali pred ambasadorima Saveta bezbednosti UN. Dačić rekao da je zabrinut zbog zajedničkog stava SAD, Francuske, Britanije i Prištine okoukidanja Unmika. Rusija protiv promene mandata ili veličine misije UN na Kosovu
 

Ministar spoljnih poslova Srije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku oštro su raspravljali o stanju na Kosovu pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN, pošto su SAD, Francuska i Velika Britanijapodržale zahtev Prištine da se postepeno ukine misija svetske organizacije na Kosovu.Dačić je, u dodatnoj raspravi po okončanju rasprave u Savetu bezbednosti, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanja uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja Unmika. Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom? Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju- rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao da “Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije”.Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Sbija, a ovde Kosovo nije Srbija- rekao je Dačić.

Žestoka rasprava usledilaje pošto je Čitaku od ambasadora članica Saveta bezbednosti zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može “bolje potrošiti”.Njen zahtev podržali su predstanici SAD, Velike Britanije, Francuske i Švedske, što je izazvalo budrne reakcije Dačića i ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje.

Nema osnova da se smanjuje broj izveštaja Unmika pred Savetom bezbednosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da j Rezolucija 1244 još uvek važeća”, rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti “ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu”.Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison zatražila je i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija UN na Kosovu, kao i da se izveštji u Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci.Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft reao je da rastući budžet Unmika ne odgovara stanju na terenu, kao i da nema potrebe za tromesečnim “žučnim raspravama” predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu.

Dačić je, takođe, upozorio de nea napretka kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i pravosuđu, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine.

– Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje… Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija ćeispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom- rekao je Dačić.

Čitaku je uzvratila rekavši da Beograd “opstruiše” seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifeti Jahjgi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti UN: 

18.55 – Nezavisnost Kosova nije proizvod seceniostičkog pokreta već konsensualnog raspada bivše Jugoslavije, rekla je Čitaku, odgovarajući na Dačićeve rimedbe. Kosovo ima probleme, ali probleme kakve mi imamo imaju i ostale balkanske države, rekla je Čitaku.

18.52 – Srbija i dan danas vraća i plća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije, rekao je Dačić. “Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija”, rekao je Dačić. Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato, ne vređajte Srbiju, rekao je Dačić.

18. 48 – Dačić je, u dodatnoj raspravi, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija, uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja UNMIK-a. “O kakvom prtnerstvu razgovarate?”, rekao je Dačić. “Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom Balkanskom rutom?”, rekao je Dačić.

18.42 – Nema osnova se smanjuje broj izveštaja UNMIK-a pred Savetom bezbennosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije N na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća, rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti “ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu”#.

18.35 – Ruski ambasaor je upozorio na opasnost od radikalnih silamista i osudio rečnik kojim je, nedavno, NATO upozorio vlasti u Prištini na navodne ruske aktivnosti na Kosovu. Nebenzja je takođe upozorio na moguće posledice takve politike, posebno u Makedoniji i u Crnoj Gori. “Rusija se nije mešala, već je Rusija optuživana da se meša”, rekao je ruski ambasador.

18.31 – Političari u Prištini se osećaju zaštićeno i ne ispunjavaju dogovore iz Brisela, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. U svetlu napada na kososke Srbe i ostale nealbance, tražimo garancije za njihovu bezbednost.

18.21  Britanski ambasador pri N Majkl Rajkroft, podržao zahtev SAD i Prištine, da se misija UN na Kosovo postepeno privede kraju, navodeći da rastući budžet UNMIK-a ne odgovara stanju na terenu. Takođe, Rajkroft je rekao da nma potrebe za tromesečnim “žučnim raspravama” predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu. Smanjenje angažmana UN na Kosovu podržali su i predstavnici Francuske i Japana. 

18.00 – Drugi čovek kineske misij pri UN, Vu Haitao usprotovio se inicijativi da se smanji ili ukine misija svetske organizacije na Kosovu, naglašavajući značaj UNMIK-a.

17. 40 – Sjedinjene Američke Države zatražile da Kosovo što pre formira novu vladu, ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i napravi koake ka izgradnji multietničkog društva, rekla je zamenica američke ambasadoke pri UN Mišel Sison. Ona je zatražila i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija Un na Kosovu, kao i da se izveštaji Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci

17.30 – Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin poručio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, ističući da “postizanj fer, teških i često bolnih kopromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana”.

17.20 – OVK nije teroristička armija već najuspešnija oslobodilačka vojska u istoriji- rekla je Čitaku.

17.13 – Čitaku je optužila Beogradu da “opstruiše” seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi ije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

17.02 – Predstavnica Kosova, Vljora Čitaku je zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na UNMIK može “bolje potošiti”. Umesto smanjenja, vidimo da budžet UNMIK-a raste.

17.00 – Želimo da pronađemo trajno rešenje za kosovski problem. Obostrano prihvatljivo rešenje mora da uzme u pobzir prava i interese i Srba i Albanaca, rekao je Dačić.

16.50 – Srpski narod nije došao na Kosovo kao klonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olao pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju”, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Na Kosovo se vratilo 1,9 odsto proteranih Srb, rekao je Dačić i od generalnog sekretara UN i šefa UNMIK-a zatražio da se podatke o izbeglim i proteranim Srbima vrate u izveštaje o Kosovu. Dačić je naveo da danas u Prištini živi 100 puta manje nego pre 30 godina.

Tanjug

16.37 – Dačić je upozorio na “ogromnu političku nestabilnost” na Kosovu. Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao i da pravosuđe na osovu “nije u stanju ili ne želi” da procesuira očinioce zločina nad Srbima. Naveo je odluke kosovskih sudova da oslobode Samija Ljuštakua i Ljirima Jakupija, poznatog i pod nadimkom “komandant Naci”, obustavljanje istrage o ubistvu Srba u Starom Gracku, kao i nepronalaženje počinilaca ubistva srpskih dečaka kraj reke Bistrice.

16.31 – Nema napretka o formiranju Zajednici srpskih opština i pravosuđu, rekao je Dačić, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine. “Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje… Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom”, rekao je Dačić.

16.24 – Ambasadorima država članica Savea bezbednosti UN obratio se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao značaj redovnog tromesečnog izveštavanja Saveta bezbednosti o stanju na Kosovu.  Dačić je kritikovao izveštaj UNMIK-a navodeći da je izostao deo koji se odnosi na pritiske na kosovske Srbe tokom izbornog procesa.

16.07 – Redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN predstavlja šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji se u rad sednice uključio putem vide-linkačešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za susret sa generalnim sekretarom te organizacije, kao i predsedavajućim Savetu bezbednosti za mesec avgust, stalnim predstavnikom Egipta pri Ujedinjenim nacijama.Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištie suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces
U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporauma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.
Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima – naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI